Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Registratierechten voor slopen en verbouwen gaan naar omlaag

Logo Business AM
Personal Finance

21/02/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

isopix

De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registratierechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoning. Dat heeft minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.

Hoe zit het vandaag? Wie een huis koopt, betaalt daar 10 procent registratierechten op. Als u een woning energiebewust renoveert, daalt dat naar 5 procent. Voor sloopwerken geldt dat verlaagde tarief echter niet, dan betaalt u 6 procent.

Maar. Vanaf 2021 zijn er nieuwe tarieven van kracht. Dan zal u ook bij slopen en renovatie het gunsttarief van 5 procent betalen. Ook gedeeltelijke sloopwerken komen daarvoor in aanmerking.

Termijnen: De regeling wordt versoepeld. Onder de vorige wetgeving moest u 2 jaar na aankoop ook uw domicilie nemen in de woning. Die termijn verschuift onder de nieuwe wetgeving. U krijgt drie jaar om te verhuizen. Volgens bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) is dat realistischer, vooral omdat het over intensieve verbouwingswerken gaat.

Als u de termijn niet haalt: Dan blijft dezelfde redenering van kracht. U betaalt dan de overtollige 5 procent aan registratierechten en een hogere belasting daarop.

Voor wie? De nieuwe wet geldt voor mensen in het gunstregime die een huis kochten vanaf 1 juni 2018.

Goed om weten: ook voor monumenten, met registratierechten van 1 procent, gelden de nieuwe termijnen. Vijf jaar om te verbouwen, drie jaar om er uw domicilie te nemen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton