Registratierechten voor slopen en verbouwen gaan naar omlaag

De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registratierechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoning. Dat heeft minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.

Hoe zit het vandaag? Wie een huis koopt, betaalt daar 10 procent registratierechten op. Als u een woning energiebewust renoveert, daalt dat naar 5 procent. Voor sloopwerken geldt dat verlaagde tarief echter niet, dan betaalt u 6 procent.

Maar. Vanaf 2021 zijn er nieuwe tarieven van kracht. Dan zal u ook bij slopen en renovatie het gunsttarief van 5 procent betalen. Ook gedeeltelijke sloopwerken komen daarvoor in aanmerking.

Termijnen: De regeling wordt versoepeld. Onder de vorige wetgeving moest u 2 jaar na aankoop ook uw domicilie nemen in de woning. Die termijn verschuift onder de nieuwe wetgeving. U krijgt drie jaar om te verhuizen. Volgens bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) is dat realistischer, vooral omdat het over intensieve verbouwingswerken gaat.

Als u de termijn niet haalt: Dan blijft dezelfde redenering van kracht. U betaalt dan de overtollige 5 procent aan registratierechten en een hogere belasting daarop.

Voor wie? De nieuwe wet geldt voor mensen in het gunstregime die een huis kochten vanaf 1 juni 2018.

Goed om weten: ook voor monumenten, met registratierechten van 1 procent, gelden de nieuwe termijnen. Vijf jaar om te verbouwen, drie jaar om er uw domicilie te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20