België bereidt zich voor op een moeilijke missie. Drie grote militaire vliegtuigen zijn vertrokken naar Islamabad in Pakistan. Ze zullen, als alles goed gaat, vrijdag aankomen in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, om mensen te evacueren. De Belgische regering wil 470 Belgen en hun families het land uit halen. Of dat zal lukken, is onduidelijk.
Vandaag vertrokken drie Belgische militaire vliegtuigen naar Islamabad in Pakistan. Van daaruit hoopt Defensie vrijdag in Kaboel te landen om Belgen, ngo-medewerkers, tolken en fixers te evacueren.
“Blijf thuis tot je toestemming hebt voor evacuatie”
Tijdens een persconferentie via Teams gaf de regering woensdag uitleg bij de huidige situatie.
“De focus ligt op Belgen en hun kerngezin”, zegt Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Daarna willen we ook tolken, fixers en medewerkers van de NAVO en ngo’s evacueren.”
Vooraleer ze op een Belgisch vliegtuig mogen stappen, moeten mensen die geëvacueerd willen worden zich melden bij de ambassade in Islamabad (die bevoegd is voor Belgen in Afghanistan). Daar zal hun identiteit en mogelijkheid tot evacuatie geverifieerd worden. “Blijf thuis tot je toestemming hebt voor evacuatie”, zei minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR).
Hoe lang zal de luchthaven van Kaboel nog toegankelijk zijn voor evacuaties? Dat hangt af van de Amerikanen, aldus minister Wilmès. Zolang zij daar blijven om de veiligheid te garanderen, kan er geëvacueerd worden.
Onder controle van het Amerikaans leger
“Aan de militaire zijde is er geen contact met de taliban”, zei viceadmiraal Wim Robberecht. Informatie over de gang van zaken in en rond de luchthaven van Kaboel wordt gedeeld onder partnerlanden.
Niet iedereen die kans maakt op die evacuatie bevindt zich in de luchthaven van Kaboel, die tot nader order onder controle is van het Amerikaans leger. Hoe zal België mensen helpen die niet tot in de luchthaven van Kaboel geraken? Daar konden de bevoegde ministers geen antwoord op geven.
“Het eerste team (van Defensie, red.) is aangekomen in Islamabad om de operatie voor te bereiden”, zei minister van Defensie Ludevine Dedonder (PS). Informatie over hoeveel militairen mee zijn, wilde de minister niet geven “omwille van de veiligheid”.
“We gaan nog heel wat steun nodig hebben”
Hoeveel mensen België gaat kunnen evacueren uit Kaboel blijft vooral onduidelijk. Achter de schermen zijn regeringsbronnen er niet al te gerust op dat deze missie vlot zal verlopen.
“We gaan nog heel wat steun nodig hebben in Islamabad”, vertelt een regeringsmedewerker. “Dat wordt een probleem, van Islamabad naar Kaboel (vliegen, red.). Dat gaat nog een paar dagen duren.”
Zestien Belgen zouden al geëvacueerd zijn met een Nederlandse C-17 en één Belg zou meegevlogen zijn met een Frans vliegtuig. Maar, die informatie moest nog bevestigd worden, klinkt het. Wilmès: “We hebben nog niet alle informatie over de zestien Belgen die door Nederland zijn geëvacueerd.”
Lees ook: