Drie grote militaire vrachtvliegtuigen vertrekken vandaag om mensen te evacueren in Afghanistan

Twee C130’s en een A400M-vrachtvliegtuig van het Belgische leger vertrekken deze voormiddag en namiddag vanuit de militaire luchthaven in Melsbroek. Dat bevestigt het kabinet van minister van Defensie Ludevine Dedonder (PS).

Nu de taliban Afghanistan in handen hebben, proberen vele buitenlanders in het land, maar ook Afghanen, te vluchten. Wie via een vliegtuig wil geëvacueerd worden, moet naar de hoofdstad Kaboel gaan. Dat is de enige plek die voorlopig nog onder controle is van het Amerikaanse leger, dat na 20 jaar in het land aanwezig te zijn, vertrokken is.

De twee C130’s vertrekken om 11.00 uur en 11.30 uur, het A400M-vrachtvliegtuig vertrekt om 15.00 uur. De vliegtuigen worden ingezet om landgenoten en mensen met een band met ons land evacueren.

Islamabad

Gisteren om 16 uur vertrok een eerste vliegtuig, een Falcon 7X, van het Belgische leger met een voorbereidingsteam en drie diplomaten van Buitenlandse Zaken aan boord naar de ambassade in Islamabad in Pakistan. Daar bevindt zich de Belgische ambassade die bevoegd is voor Afghanistan.

In totaal zouden er tot nu toe zijn al meer dan 2.200 mensen geëvacueerd zijn vanop de luchthaven van Kaboel met legervliegtuigen, bericht Reuters.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20