Reddit-beleggers laten opnieuw van zich horen en nemen cannabisaandelen in het vizier

Na GameStop en AMC Entertainment lijken de beleggers van Wallstreetbets hun zinnen te hebben gezet op cannabisaandelen.

De koers van uiteenlopende cannabisaandelen zijn woensdagavond naar omhoog geschoten. Het aandeel van kweker Tilray deed er bijvoorbeeld 50 procent bij en dat van Sundial Growers steeg zelfs met 80 procent. De ETFMG Alternative Harvist, een ETF die cannabisaandelen volgt is gestegen met 15 procent nadat de waarde al sinds de verkiezingsoverwinning van Joe Biden was verdubbeld. De democraten zijn immers voorstander om cannabis op het federaal niveau te legaliseren.

Reddit-beleggers zijn terug

Naar de oorzaak van die stevige hausses moeten we niet lang zoeken. Verschillende beleggers van de Reddit-groep Wallstreetbets hebben opgeroepen om cannabisaandelen op te kopen.

Vraag is of de beleggers opnieuw voor een short squeeze gaan. In tegenstelling tot het aandeel van GameStop zijn er minder shorters op cannabisaandelen. Volgens FactSet zijn er 22,5 procent van de aandelen van Tilray geshort. Bij GameStop was de collectieve shortpositie groter dan het aantal beschikbare aandelen. Net zoals bij de gamewinkelketen zijn verschillende analisten ervan overtuigd dat de huidige koersen de intrinsieke waarde van de cannabisaandelen niet weerspiegelen.

Lees ook: Wat is een short squeeze?

Volgens de gegevens van Factset hanteren slechts twee van de veertien analisten die Tilray volgen een koopadvies. Canopy Growth wordt gevolgd door twintig analisten waarvan twee koopadviezen. Zeven van de elf analisten die Aphria volgen geven een koopadvies.

Symbolische actie

‘Wat er met de cannabisaandelen gebeurt ligt totaal in lijn met wat we verwachten van een anti-establishmentbeweging zoals Wallstreetbets. Ze zijn er zich van bewust dat ze een hele massa kunnen mobiliseren en willen dat dus optimaal inzetten om voor sociale ontwrichting te zorgen’, laat Tim Welsh, CEO van het adviesbureau voor vermogensbeheer Nexus Strategy, weten in een reactie aan CNBC. ‘En geen beter historisch symbool om persoonlijke vrijheid en revolutie te bekrachtigen dan cannabis.’

Vraag is hoelang de rally van cannabisaandelen gaat duren. Die van GameStop kwam na een kleine week tot een einde. Op het hoogtepunt van was het aandeel bijna 350 dollar waard. Vandaag kan je het aandeel kopen voor 51 dollar. Dat is weliswaar nog altijd meer dan de 17,25 dollar die het aandeel begin dit jaar waard was. De Reddit-beleggers hadden ook al hun zinnen gezet op zilver, maar die stijging bleef enigszins beperkt in vergelijking met GameStop, mede omdat de oproep om zilver te kopen niet door iedereen werd gedragen.

Lees ook:

Meer