Recordvolume buitenlands kapitaal in Chinese bedrijven

De buitenlandse aanwezigheid in het kapitaal van Chinese beursgenoteerde ondernemingen is tot een absoluut recordniveau gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de People’s Bank of China. De instelling berekende dat buitenlandse partijen eind september een belang ter waarde van 1.770 miljard yuan (229,1 miljard euro) in Chinese beursgenoteerde ondernemingen hadden opgebouwd.

Dat bedrag heeft op een jaar tijd een stijging met bijna 40 procent laten optekenen.

Versoepeling

China heeft recent de toegang tot zijn zwaarbewaakte kapitaalmarkten versoepeld. Die beslissing moest de Chinese bedrijven helpen om hun verdere groei te financieren. Onder meer de investeringsquota voor buitenlandse institutionele investeerders werden aangepast.

‘Het grensoverschrijdende gebruik van de yuan op de kapitaalmarkt steeg tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met 20 procent,’ benadrukken Luoyan Liu en John Ruwitch, correspondenten van het persbureau Reuters in China.

‘Nochtans worstelt het land met een sterke economische onzekerheid, gekoppeld aan het aanslepende handelsconflict met de Verenigde Staten,’ merken Liu en Ruwitch op. ‘Vele kandidaat-investeerders voelen zich echter sterk aangetrokken tot de gigantische omvang van de Chinese markt, waar ze bijzonder lucratieve mogelijkheden vermoeden.’

Ook een aantal grote internationale indexen – zoals MSCI, FTSE Russell en S&P – zijn gestart met de opname van een pakket Chinese aandelen en obligaties in hun lijsten.

Consumptie

De grootste interesse van buitenlandse partijen ging alvast naar Chinese bedrijven die in de consumentensector actief zijn. ‘De investeerders rekenen duidelijk op stimulansen van de Chinese overheid ter versterking van de nationale economie, die immers geleden heeft onder de bijna twee jaar durende handelsoorlog met de Verenigde Staten,’ stipt Reuters nog aan.

‘De Chinese regering heeft een reeks maatregelen genomen om de binnenlandse consumptie, die meer dan 60 procent van de nationale economie vertegenwoordigt, aan te zwengelen.’

Vooral bedrijven die zich toespitsen op voedsel en drank, huishoudelijke apparaten en zorgverstrekking blijken de buitenlandse investeerders sterk aan te spreken. Onder meer de likeurproducenten Kweichow Moutai en Wuliangye Yibin konden op extra buitenlands kapitaal rekenen, net zoals Midea Group en Gree Electric, toonaangevende fabrikanten van huishoudelijke apparatuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20