Recordbedrag aan Vlaamse huurpremies uitbetaald, Open Vld vraagt verdere uitbreiding

Tussen 2013 en 2019 is het bedrag aan huurpremies dat de Vlaamse overheid uitkeerde, toegenomen van 6 miljoen euro per jaar naar 26 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit een antwoord van minister Diependaele (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Gezinnen die langer dan vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning en heel laag inkomen hebben, kunnen aanspraak maken op een huurpremie. Die maakt het betaalbaarder om een woning op de private huurmarkt te zoeken. ‘Zo’n toeslag ondersteunt de huurder, maar is ook goed voor zijn of haar solvabiliteit en is dus indirect een goede zaak voor de verhuurder’, legt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem uit.

Sinds mei van vorig jaar is er een nieuw huurpremiestelsel van kracht. Daarbij werden de inkomensgrens en dus ook het bereik van de toeslag verhoogd. In 2019 werd er meer dan 26 miljoen euro aan huurtoeslagen uitbetaald. In 2013 ging het om slechts 6 miljoen euro. ‘Ook het gemiddelde bedrag kende ieder jaar een stijging. Waar het in 2013 nog afklokte op 140,35 euro per maand, bedroeg dit vorig jaar 171,10 euro per maand.’

Hoewel de premie in het leven geroepen werd om gezinnen tijdelijk te ondersteunen tot ze een sociale woning toegewezen krijgen, vindt Van Volcem het zinvol om de premie verder uit te breiden. ‘Zo zorg je direct voor een verlichting van de woonkost én verminder je de druk op het bouwen van sociale woningen’, besluit het Vlaams Parlementslid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20