De fiscus weet automatisch of u een buitenlandse rekening hebt, maar als u dat niet tweemaal aangeeft, gaan er toch rode lampjes af. Advocaat Thomas Spaas geeft uitleg op Business AM.
Beluister hier het volledige gesprek met Thomas Spaas.
Sinds de automatische gegevensuitwisseling beschikt de fiscus al enkele jaren over alle informatie over uw buitenlandse rekeningen. Een recente rechterlijke uitspraak beperkt nu die mogelijkheden. Thomas Spaas, advocaat bij Consysta, legt uit.
- “Als de fiscus iets te weten komt over een buitenlandse rekening en ze heeft er vragen over, dan heeft ze ten eerste twee jaar om iets met die info te doen. In geval van fraude kan men tot vijf jaar teruggaan”, legt Spaas uit.
- “Stel dat de fiscus vandaag iets te weten komt over een rekening die er al was in 2021, heeft ze dus nog tot 2025 om iets met die info te doen. Als ze fraude vermoedt, kan ze nog vijf jaar teruggaan. Ze kan dus alle info opvragen over die rekening tot en met 2016, als die toen al bestond.”
- “De fiscus ruikt altijd fraude“, zegt Spaas. “Je bent een beetje een oen als je denkt dat je met een buitenlandse rekening nog onzichtbaar bent. De fiscus weet dat automatisch, er is automatische gegevensuitwisseling met honderd landen.”
Administratieve mallemolen
- “Het hebben van een buitenlandse rekening mag perfect, toch kom je automatisch op de radar van de Belgische fiscus”, legt Spaas uit. “Maar dat is niet genoeg, je moet het bestaan ervan ook melden bij de Nationale Bank én op je belastingaangifte vermelden dat je die hebt en dat je die hebt gemeld bij de Nationale Bank.”
- “Dat zijn drie manieren, één automatisch en twee spontaan. Drie keer gegevens invoeren, dan kan het al eens mislopen en dan zegt de fiscus altijd: “je bent een fraudeur.” In recente rechtspraak heeft de rechter dat rechtgetrokken.”
- “Het is niet omdat je in heel die administratieve mallemolen – die ik een beetje pesterij vind – iets vergeet, dat de belastingplichtige iets verkeerd doet. Voor echte fraudeurs ligt dat anders, maar niet achter elke fout zit fraude. De rechter heeft nu bepaald dat er echt indicaties van fraude moeten zijn voor de fiscus vijf jaar terug mag gaan in de rekeningen, of er boetes worden toegepast”, aldus Spaas.