Fiscus jaagt op Belgen die inkomsten buitenlandse rekening niet aangeven

Vorig jaar heeft de fiscus duizenden Belgen betrapt die belastingen ontwijken via een buitenlandse rekening. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën die De Tijd kon inkijken.

Sinds begin 2019 voert de overheidsdienst controleacties uit bij Belgen met een rekening of een beleggersrekening in het buitenland, die het bestaan ervan niet hebben aangegeven of niet alle inkomsten hebben doorgegeven. Het toezicht daarop wordt makkelijker omdat lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en andere landen steeds meer informatie uitwisselen.

In totaal ging het om 11.223 gecontroleerde dossiers, waarbij driekwart resultaat opleverde. De fiscus hief aanvullende aanslagen voor een bedrag van 87,4 miljoen euro op rente en dividenden. Door deze controles geven steeds meer belastingplichtigen hun buitenlandse bankrekening aan. In 2019 hebben 231.752 Belgen zo’n rekening gemeld, dat is dubbel zoveel als in 2018. Toen deden 173.048 Belgen dat.

Tussenpersoon

Er is niks mis mee om een rekening bij een buitenlandse bank te hebben. Dat kan nuttig zijn voor Belgen die in het buitenland werken of er een tweede verblijf hebben. Daarnaast maken ook sommige beleggers er gebruik van. Zo is de onlinebroker Degiro een voorbeeld, vanwege de lagere transactiekosten die het Nederlandse bedrijf aanrekent.

Belgische klanten van Degiro kregen eveneens de fiscus over de vloer, omdat de Nederlanders geen roerende voorheffing inhouden op buitenlandse dividenden. Ze argumenteren dat ze geen in België gevestigde tussenpersoon zijn. Dat Belgische beleggers die inkomsten van dividenden niet aangaven, was dus te wijten aan onwetendheid of gebeurde per vergissing.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20