Europa heeft een nieuw belastingparadijs

De Canarische Eilanden, onderdeel van Spanje, werpen zich op als het nieuwe belastingparadijs van Europa. Omdat de regio erkend wordt als een speciale economische zone, kan het gebied ook aan buitenlandse bedrijven gunstige fiscale voorwaarden aanbieden. Niet iedereen is echter overtuigd van een gunstige afloop.

De Canarische Eilanden rekenen een bedrijfsheffing aan van amper 4 procent. Dat is één derde van de tarieven in Ierland, dat voor bedrijven steeds als de meest fiscaal gunstige bestemming binnen de Europese Unie wordt genoemd. Geen enkel andere Europese regio kan een lagere bedrijfsheffing voorleggen dan de Canarische Eilanden.

Bovendien wordt op de eilandengroep, ongeveer driehonderd kilometer buiten de kust van Marokko, in het algemeen een btw-tarief gehanteerd van 7 procent, terwijl in Ierland rekening moet worden gehouden met een heffing van 23 procent. Daardoor kunnen ook de dagelijkse kosten van de onderneming gevoelig worden beperkt.

Speciale economische zone

Deze fiscale voordelen waren tot januari dit jaar echter grotendeels voor buitenlandse ondernemingen afgesloten. Toen werden de Canarische Eilanden, met een bevolking van 2,1 miljoen inwoners, omgevormd tot de Zona Especial Canaria (ZEC), een speciale economische zone waar ook aan buitenlandse partijen opportuniteiten kunnen worden geboden.

Volgens Beatriz Barrera, president van de Canary Islands Special Economic Zone, heeft de regio sinds de introductie van de speciale economische zone al meer dan 425 bedrijven aangetrokken. Eén op de drie nieuwe ondernemingen heeft niet de Spaanse nationaliteit.

Er zijn volgens waarnemers echter een aantal punten die tegen de Canarische Eilanden werken. Onder meer wordt erop gewezen dat de economische wereld met steeds grotere argwaan naar zogenaamde fiscale paradijzen kijkt, terwijl de Europese Unie zich heeft voorgenomen belastingontwijking volledig uit te roeien.

Bovendien wordt erop gewezen dat ook de afgelegen ligging van de Canarische Eilanden van de regio geen evidente keuze zou maken. Tevens is volgens de waarnemers gebleken dat de infrastructuur van de eilanden vooral gericht is op toerisme, dat ook ongeveer een kwart van de lokale arbeidspopulatie in dienst heeft. Er zijn dan ook meer hotels dan bedrijvencentra of startup-incubatoren.

Levensstijl

Ook de hinderende bureaucratie wordt als een hinderpaal bestempeld. “De bureaucratie neemt veel tijd in beslag en is ook niet op buitenlandse contacten ingesteld,” getuigt Karen Floyd, merkverantwoordelijke van IntraHouse, een mobiel softwarebedrijf uit Noorwegen dat meer dan een jaar geleden op Gran Canaria een filiaal opende.

Anderzijds moet volgens de waarnemers erkend worden dat de regio een snelle toegang kan helpen verlenen tot snelgroeiende markten in de omgeving, zoals Nigeria, terwijl men toch binnen de grenzen van de Europese Unie blijft. Gezondheid, opvoeding en veiligheid werken volgens Europese normen, maar slechts aan een fractie van de kosten.

Bovendien wordt er opgemerkt dat de Canarische Eilanden met hun tropisch klimaat een levensstijl kunnen uitspelen die in landen zoals Ierland of Luxemburg nooit kan worden gerealiseerd. Er is volgens critici echter geen garantie dat deze buitenlandse bedrijven de lokale economie veel baat zullen brengen.

“Ook de Ierse fiscale voordelen hebben dat land niet voor een zware economische recessie kunnen behoeden,” wordt er opgemerkt. “Er was immers sprake van een model op maat van multinationals, dat geen enkele positieve impact had op de tewerkstelling in sectoren die een stimulans hoognodig hadden.”

De Europese Unie heeft zich echter achter het fiscaalvriendelijke regime van de Canarische Eilanden geschaard. Pas over elf jaar zal dat systeem opnieuw kunnen worden aangepast.

Zelf zijn de Canarische Eilanden er volgens Barrera helemaal niet in geïnteresseerd om inhalige bedrijven aan te trekken met duistere overeenkomsten of fiscale gunstmaatregelen die alleen aan enkele buitenlanders ten goede komen.

Daarom worden aan de geïnteresseerde bedrijven een aantal minimum-voorwaarden opgelegd om zich op de Canarische Eilanden te vestigen. Onder meer moet men ter plaatse minstens één manager en vijf medewerkers vestigen en registreren.

Volgens een groot deel van de bevolking zullen de fiscale maatregelen niet voldoende blijken om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Lokaal econoom Jorge Dorta zegt bovendien te vrezen dat de maatregel vooral aan bedrijven van het vasteland zal toelaten om de Canarische Eilanden te koloniseren. (mah)

Meer