Rapport VS: ‘Saudische kroonprins MbS gaf toelating voor uitschakelen Khashoggi’

Mohammed bin Salman – Isopix

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, bekend als MbS, gaf de goedkeuring voor een operatie om de Saudische journalist Jamal Khashoggi ‘gevangen te nemen of te doden’. Dat blijkt uit een Amerikaans inlichtingenrapport dat de regering-Biden vrijdag publiek maakte.

President Joe Biden belde donderdag met Saoedi-Arabië. Opvallend was dat hij met de Saudische koning Salman telefoneerde en niet met kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke leider.

Dat had wellicht te maken met de publicatie een dag later van het inlichtingenrapport, waaruit blijkt dat MbS nauw betrokken was bij de operatie tegen Khashoggi. De journalist werd op 2 oktober 2018 op het Saudische consulaat in Istanbul vermoord. Het gaat om een oud rapport, dat onder Bidens voorganger Donald Trump geheim bleef.

Criticus

Khashoggi, een correspondent van de Amerikaanse krant Washington Post, had zich als een fervent criticus van Mohammed bin Salman opgeworpen. Hij moest zich op het consulaat in Istanbul melden om de nodige documenten voor zijn geplande huwelijk te verkrijgen. Maar hij werd daar overmeesterd door een groep Saudische functionarissen, die hem een injectie met een dodelijke drug zouden hebben toegediend. Later zou het lichaam van de vermoorde journalist in stukken zjjn gehakt. 

Een rapport van de Verenigde Naties wees eerder al op de waarschijnlijke betrokkenheid van MbS.

Rock Werchter

De zaak dreigt de relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië, een traditionele bondgenoot van de Amerikanen in het Midden-Oosten, te vertroebelen. Biden zegt de relatie met Riyad te willen ‘herkalibreren’.

Het is ook een klap voor het imago van MbS. De kroonprins probeert Saudi-Arabië een moderner imago te geven. Hij is via zijn staatsfonds ook een grote investeerder in bedrijven wereldwijd en nam onder meer een belang in het bedrijf achter Rock Werchter.