Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Raad van bestuur VRT voelt zich gepasseerd bij samenwerking met Streamz

Logo Business AM
Business

18/09/2020 | Pieterjan Neirynck | 4 min leestijd

De VRT-toren in Brussel. - Isopix

De raad van bestuur van de VRT kreeg geen inspraak bij de samenwerking tussen de openbare omroep en de nieuwe streamingdienst Streamz, de liefdesbaby van Telenet en DPG Media. Dat weet de krant De Standaard op basis van intern mailverkeer.

Nog maar eens hoogspanning aan de Reyerslaan. Komende maandag buigt de raad van bestuur zich over de samenwerking tussen de VRT en de nieuwe ‘Vlaamse Netflix’ Streamz. Vijgen na Pasen, vinden verschillende leden van die raad, want de streamingdienst is als sinds afgelopen maandag beschikbaar voor alle Vlamingen. Via mailverkeer dat De Standaard kon inkijken, uiten zij daarover hun frustraties.

Op 3 september maakte de VRT, tijdens het lanceringsevenement van Streamz, bekend dat de openbare omroep haar duit in het zakje zou doen met content. Dirk Sterckx (Open Vld) kroop enkele dagen nadien in zijn pen en richtte zich tot voorzitter Luc Van den Brande (CD&V). ‘Was de beslissing over Streamz dan niet strategisch? Moest deze beslissing dan niet voorgelegd worden aan de Raad?’, klonk het.

Een bestuurder van het Vlaams Belang en Groen treden Sterckx bij, waarna hij in een nieuwe e-mail te kennen geeft dat ‘de raad de medewerking aan Streamz vooraf had moeten goedkeuren. Wat niet gebeurd is. De raad was zelfs niet op de hoogte.’ Luc Van den Brande had even voordien geantwoord dat de Streamz-deal op 21 september zou ter sprake komen, ook al is de samenwerking al een tijdje in kannen en kruiken.

Zowel de directie van de VRT als minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) vinden dat het hier niet om een strategische keuze gaat. ‘Dit is de voorzetting van de bestaande afspraken met Play en Play More (de betaalpakketten van Telenet, red.)’, zegt woordvoerder Bob Vermeir in de krant. ‘De raad moet gehoord worden voor strategische beslissingen, niet voor licentieovereenkomsten zoals deze’, liet Dalle zich donderdag ontvallen tijdens een interpellatie in het Vlaams Parlement.

Een echte instap in Streamz maakt de VRT niet. Er komt geen financiële bijdrage en het grootste deel van de 1.500 afleveringen van VRT-titels bevond zich al achter de betaalmuur van Telenet. In de toekomst zal de openbare omroep wel enkele series exclusief via Streamz aanbieden, waarna ze nog lineair uitgezonden worden op televisie. In ruil krijgt de VRT een licentievergoeding.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks