Minister Dalle: ‘Lembrechts had geen geloofwaardigheid meer om VRT te leiden’

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en Luc Van den Brande hebben toelichting gegeven bij het ontslag van CEO Paul Lembrechts. ‘Na een afkoelingsperiode hopen we tegen de zomer een nieuwe CEO aan te duiden’, klinkt het.

De minister gaf meer duiding bij de beslissing om Lembrechts opzij te schuiven. ‘De gedelegeerd bestuurder is er niet in geslaagd om het vertrouwen te herstellen. Bovendien had hij niet meer de geloofwaardigheid om de openbare omroep te leiden. Daarom is zijn arbeidsovereenkomst beëindigd’, zei Benjamin Dalle op de persconferentie.

De gecontesteerde VRT-CEO Paul Lembrechts. – Isopix

‘Geen crisismanager’

De 69-jarige Leo Hellemans neemt nu tijdelijk over. Hij was al eens interim-CEO tussen 2014 en 2016, waarna hij met pensioen ging. ‘Ik zit hier met gemengde gevoelens. Het is spijtig dat de bemiddelingspoging niet geslaagd is.’ Een crisismanager wil de oudgediende zich niet noemen. ‘Het zou betekenen dat de VRT in crisis verkeert, en dat is niet zo’, zegt hij.

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van VRT, gaf aan dat die bemiddelingspoging geen succes was. ‘De bemiddelaar, Fabiaan Van Vrekhem, kon alleen maar vaststellen dat er geen mogelijkheden waren om het vertrouwen tussen Peter Claes en Paul Lembrechts te herstellen’, zei Van den Brande, die vorige vrijdag een verlenging van zijn mandaat kreeg.

Eventueel herschikkingen

Voorlopig blijft Peter Claes, de directeur media en productie, in dienst, maar hij staat nog altijd op non-actief. Daarover komt later verduidelijking, ‘al zal dat geen maanden duren’, zei Hellemans. Tijdens de persconferentie hekelde minister Benjamin Dalle wel de perslekken en aanvallen op de persoon van Claes.

Ook het lot van de andere directieleden, die zich in een brief achter Lembrechts schaarden, is onduidelijk. ‘Ik ga gesprekken voeren met de directieleden. Op basis daarvan kan ik eventueel herschikkingen voorleggen aan de raad van bestuur’, zegt Hellemans.

Binnenkort schrijft de Vlaamse regering een procedure uit om een nieuwe CEO te vinden. ‘We hopen die nieuwe topman of -vrouw aan te stellen tegen de zomer. Hij of zij wordt ook betrokken bij de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst’, liet minister Dalle nog weten.

‘Onaanvaardbaar’

Intussen reageren de vakbonden van de openbare omroep (ACV, ACOD en VSOA) en de personeelsvereniging ‘Iedereen VRT’ misnoegd op de exit van Lembrechts. ‘Hij heeft zich geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar’, klinkt het.

Het personeel verwacht dat de nieuwe CEO ‘zich even ondubbelzinnig engageert tegen de verwoestende besparingen die de Vlaamse regering blijft doordrukken’, staat er nog. Er loopt overigens nog altijd een stakingsaanzegging tot eind juli.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20