Exit voor VRT-baas Paul Lembrechts, Leo Hellemans neemt over

Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, is opzijgeschoven door de Vlaamse regering. De beslissing is het gevolg van de open oorlog aan de top van de openbare omroep. Voormalige baas Leo Hellemans neemt over als interim-CEO.

Eind december ontplofte er een ongezien conflict aan de Reyerslaan waarbij Lembrechts probeerde om zijn nummer twee, Peter Claes, te ontslaan. Dat mislukte, omdat het remuneratiecomité en de raad van bestuur de interne beslissing terugdraaiden. Er werd nog een bemiddelaar aangesteld om de plooien glad te strijken.

Maandag zou die bemiddelaar, Fabiaan Van Vrekhem van consultancybedrijf Accord Group Belgium, verslag komen uitbrengen aan de raad van bestuur van de VRT. Maar dat zal niet meer nodig zijn, nu Paul Lembrechts naar de exit verwezen werd. Peter Claes blijft aan in zijn rol van directeur media en productie.

De kritiek binnen de Vlaamse regering op Lembrechts was zeer groot de afgelopen weken. Hoe had hij zo slecht een dergelijk conflict in zijn eigen directiecomité weten te managen? En waarom was hij zelfs fysiek afwezig, dagenlang, net op het moment dat hij het ontslag van zijn nummer twee wilde forceren?

Moeilijke relatie met raad van bestuur

De dierenarts van opleiding, maakte carrière in de banksector. Maar zijn rol bij de VRT zat hem nooit gegoten. Zijn relatie met de politiek verzuurde bovendien gaandeweg. Vanuit het Martelarenplein ontstond op zijn minst de indruk dat Lembrechts ‘zijn’ VRT als een speeltuin zag, waarin hij als toerist wat rondwandelde, maar waar hij nooit greep op kreeg.

De vierkante omgang van Paul Lembrechts met de raad van bestuur, toch de vertegenwoordigers van de politiek, maakte de relaties er niet beter op. Het gebrek aan respect voor zijn ‘aandeelhouder’ breekt hem nu zuur op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20