Machtsstrijd aan top VRT: CEO in conflict met raad van bestuur

De CEO van de VRT, Paul Lembrechts, zit in een stevig conflict met z’n eigen raad van bestuur. Die verzette zich maandag unaniem tegen een beslissing van de CEO om de directeur Productie en Media te ontslaan. De relatie tussen Lembrechts en de Vlaamse regering raakt zo verder vertroebeld.

Een interne beslissing van Lembrechts die door z’n eigen remuneratiecomité en de raad van bestuur werd teruggedraaid, dreigt te escaleren in een openlijk conflict over de leiding van de openbare omroep. De CEO, die recent nog genoemd werd voor een mogelijke exit naar de staatsbank Belfius, komt zo in woelig vaarwater.

Beheersovereenkomst

Lembrechts raakte in een strategische discussie verwikkeld met de directeur Media en Productie van de VRT, Peter Claes, over het onderhandelen van de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering. Toen hij de forcing voerde en Claes naar de exit wilde duwen, trok eerst het remuneratiecomité en dan uiteindelijk de raad van bestuur aan de noodrem.

Ze weigerden mee te gaan in de logica van Lembrechts, die zo op ramkoers komt met de politieke wereld, de uiteindelijke spelers in die raad van bestuur. Vooral het feit dat die unaniem haar steun in Claes bevestigde, is opvallend. Daarmee lijkt Lembrechts een gevoelige steun kwijt.

‘Interne kwestie’

Claes is nu door Lembrechts tijdelijk op non-actief gezet, bevestigt de VRT. ‘We gebruiken de kerstdagen om alles rustig te bekijken’, zegt woordvoerder Bob Vermeir. De omroep beklemtoont dat niet alleen Lembrechts het vertrouwen in Claes opzegt, maar het volledige directiecomité.

De bevoegde minister Benjamin Dalle (CD&V) laat via zijn kabinet weten dat dit een interne personeelskwestie is ‘waar de minister niet in tussenkomt’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20