Vlaamse regering kiest Mediafin-CEO Frederik Delaplace als nieuwe VRT-baas

Frederik Delaplace wordt de nieuwe CEO van de VRT. Hij komt in de plaats van Leo Hellemans, die tijdelijk het roer overnam na het vertrek van Paul Lembrechts. Delaplace is nu nog CEO van Mediafin, de uitgever van de zakenkranten De Tijd en L’Echo.

Delaplace begon zijn carrière als journalist bij wat toen nog De Financieel Ekonomische Tijd was in de jaren 90. Na veel omzwervingen, van chef van de cel beleggen tot adjunct-hoofdredacteur, werd hij in 2006 hoofdredacteur van De Tijd.

Een jaar later werd hij redactiedirecteur van Mediafin en in 2017 schopt hij het uiteindelijk tot CEO van het bedrijf.

Paleisrevolutie

Nu ruilt hij Mediafin dus in voor de VRT. De CEO-wissel is niet zonder slag of stoot gegaan. In januari stapte CEO Paul Lembrechts op na onenigheid met zijn raad van bestuur en een paar weken later hing ook de nummer twee Peter Claes zijn jas aan de wilgen.

Dat gebeurde in bepaald onfraaie omstandigheden: constant werd vanuit het management van het bedrijf zeer gevoelige en vertrouwelijke informatie gelekt. De tussenpaus, Leo Hellemans, deed weinig tot niets, behalve de stoel warm houden.

Delaplace komt nu wel in een veel grotere organisatie dan Mediafin terecht. En als overheidsbedrijf zal de druk, vooral vanuit de politiek, bij de VRT ook groter zijn dan bij Mediafin. Wie hem opvolgt aan het hoofd van Mediafin, is nog niet geweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20