Nummer twee VRT stapt op

Peter Claes, de directeur Productie en Media van de openbare omroep, verlaat de VRT ‘in gemeenschappelijk overleg’.

Dat meldt de openbare omroep in een persbericht. Eerder moest CEO Paul Lembrechts vertrekken. Hij werd vervangen door veteraan Leo Hellemans, die weer rust in de tent moest brengen.

Lembrechts en Claes vochten immers een maandenlange machtsstrijd uit waar ook de rest van het directiecomité en de raad van bestuur bij betrokken werd. Uiteindelijk verlaten beide kemphanen het bedrijf.

Polemiek

‘Na 17 ongelofelijk intense en boeiende jaren, stopt mijn rol bij VRT’, zegt Claes in het communiqué. ‘Zo sluit ik een belangrijk en fascinerend hoofdstuk in mijn leven af. Leo Hellemans krijgt als CEO ad interim door mijn vertrek alle ruimte, in de hoop dat de polemiek rond mijn persoon definitief stopt. Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie.’

Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie

Peter Claes, directeur Productie en Media VRT

‘Ik wil dit vertrek aangrijpen om te onderstrepen hoezeer ik persoonlijke aanvallen en onjuiste aantijgingen aan het adres van Peter en zijn familie heb betreurd’, zegt Hellemans. ‘Ik betreur ook de omstandigheden van het vertrek en wens uitdrukkelijk Peter te bedanken voor zijn jarenlange engagement. De visie van Peter op de ontwikkelingen in onze sector en zijn strategische kennis van ons medialandschap zijn en blijven waardevol voor de VRT.’

Beheersovereenkomst

Het is nog niet duidelijk wie Claes gaat opvolgen. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) hoopt dat de VRT nu de rangen sluit. ‘Er ligt belangrijk werk op de plank. Niet in het minst de nieuwe beheersovereenkomst. De Vlaamse regering wil met de VRT een ambitieuze beheersovereenkomst afsluiten die garandeert dat de VRT een kwaliteitsvolle en sterke omroep blijft in een snel veranderd medialandschap.’

De Vlaamse regering wil nog steeds tegen de zomer een nieuwe CEO aanduiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20