R2D2: de robot-coronakiller in Belgische ziekenhuizen

France Info berichtte er al erover, maar deze virusdodende robots werden grotendeels genegeerd door de Belgische pers. De Europese Commissie heeft 200 robots met ultraviolette stralen besteld bij een Deens bedrijf. En Belgische ziekenhuizen waren de eersten die er gebruik van konden maken.

Het Sint-Michielsziekenhuis (onderdeel van Europa Ziekenhuizen) in Brussel telt acht ziekenhuisbedden voor Covid-patiënten. [Rechtzetting: Het Sint-Michielsziekenhuis telt samen met het Sint-Elisabethziekenhuis 740 bedden. De dienst van het Sint-Michielsziekenhuis, waar de robot actief is, telt acht bedden, red.] Maar sinds februari wordt er een nieuw soort robot ingezet. Die ontsmet kamers in recordtijd met ultraviolette stralen.

De robot, met de bijnaam ‘R2D2’ vanwege zijn ronde vorm en zijn blauwe stralen, wordt unaniem geprezen. Hij staat op wielen en desinfecteert een hele kamer, van ramen tot deurklinken, in slechts 10 tot 15 minuten. De robot kan bovendien worden geprogrammeerd met behulp van een eenvoudige tablet.

‘De methode die tot dan toe in de kliniek werd gebruikt, nam meerdere uren in beslag. Meestal gebruiken we ontsmettingsgassen en dan moeten we de ruimte ventileren, wat in totaal twee uur duurt’, zei de directeur van de Europese Ziekenhuizen aan France Info. Tijdbesparend, ecologisch, niet giftig en dit alles zonder lawaai te maken, wie doet beter?

Andere toepassingen?

De EU plaatste een bestelling voor 200 robots bij het Deense bedrijf, dat ze maakt voor een totaalbedrag van 12 miljoen euro – wat neerkomt op 60.000 euro per stuk. In Frankrijk toonden echter slechts twee ziekenhuizen belangstelling.

Het gebruik ervan zou ook op andere plaatsen van nut kunnen zijn: sporthallen, concertzalen, klaslokalen, kantoren… In een tijd waarin binnenactiviteiten nog steeds grotendeels verboden zijn, zouden de robots ons een helpende hand kunnen toesteken. Dat is althans de mening van Jean-Paul Hamon, erevoorzitter van de Federatie van Artsen in Frankrijk. Kleinere – en dus goedkopere robots – zouden nu ook al op de markt zijn. 

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20