Quarantaineregels aangepast: dit verandert vanaf 10 januari

De ministers van Volksgezondheid hebben de quarantaineregels aangepast. Wie volledig gevaccineerd is en een hoogrisicocontact had, moet vanaf 10 januari niet langer in quarantaine of een PCR-test afnemen. Belangrijke voorwaarde: de laatste prik mag niet meer dan vijf maanden oud zijn.

De aanpassing komt er nu de besmettingscijfers door de Omikron-variant sterk toenemen. Als gevolg zien meer mensen zich verplicht om in quarantaine te gaan. Werkgeversorganisaties waarschuwden voor de economische gevolgen die zo’n massale toename van werknemers in quarantaine kunnen veroorzaken.

Dit zijn de maatregelen vanaf 10 januari:

  • Wie zich minder dan vijf maanden geleden voor het laatst tegen Covid-19 liet vaccineren hoeft niet in quarantaine te gaan en geen PCR-test af te leggen na een hoogrisicocontact.
  • Mensen bij wie de laatste prik langer dan vijf maanden geleden plaatsvond, moeten na een hoogrisicocontact minstens 4 dagen in quarantaine. Tot 7 dagen na het risicocontact moet je een negatieve zelftest voorleggen aan je werkgever als je naar de werkplek komt.
  • Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten minstens 7 dagen in quarantaine. Zij moeten nog zeker tot 10 dagen na het risicocontact een dagelijkse zelftest doen.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet 7 dagen in quarantaine, in plaats van 10 dagen. Wie na die 7 dagen geen symptomen meer heeft, mag de quarantaine verlaten.

Blijvende voorzichtigheid

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vraagt wel aan mensen om voorzichtig te blijven. Hij roept iedereen die een hoogrisicocontact gehad heeft op om “zo veel mogelijk te telewerken, bij voorkeur een FFP2-masker te dragen en niet in contact te komen met kwetsbare groepen.”

“De nieuwe quarantaineregels zijn een weloverwogen stap in de juiste richting om een volledige implosie van het gezondheidsstelsel en de economie te voorkomen, zonder evenwel de strijd tegen Omikron uit te hollen”, reageert gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) Pieter Timmermans. “Wij zullen nu verder nauwgezet de absenteïsmecijfers opvolgen, samen met onze leden-sectorfederaties, zodat snel de situatie op het terrein kan gemonitord worden.”

De toenemende besmettingen in ons land zijn een gevolg van de oprukkende Omikron-variant. Die is een stuk besmettelijker dan de vorige Covid-varianten die ons teisterden. Maar het ziet ernaar uit dat Omikron milder is, waardoor de kans op een ziekenhuisopname kleiner is.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20