Werkgevers reageren opgelucht op versoepeling quarantaineregels: “Een stap in de goede richting om een implosie van de economie te voorkomen”

De Omikron-variant baart de bedrijven zorgen. De werkgeverorganisaties hebben de afgelopen dagen hun bezorgdheden geuit over de huidige quarantaineregels. Al is er nu ook goed nieuws voor hen: de ministers van Volksgezondheid hebben dinsdag tijdens een Interministeriële Conferentie (IMC) een akkoord bereikt over een versoepeling van die regels.

Na een stevige daling tijdens de laatste dagen van het jaar, zijn de besmettingscijfers in ons land opnieuw aan een opmars bezig. Tussen 25 en 31 december werden dagelijks gemiddeld 10.936 coronabesmettingen gerapporteerd. Dat is een stijging van 69 procent in vergelijking met de voorgaande week. We moeten niet ver zoeken om een verklaring te vinden voor die opstoot: de Omikron-variant van het coronavirus.

Versoepeling quarantaineregels

Het Overlegcomité komt deze maand twee keer samen om de coronamaatregels onder de loep te nemen. Een eerste samenkomst staat nu donderdag gepland. Intussen zijn de ministers van Volksgezondheid al samengekomen om een versoepeling van de quarantaineregels te bespreken. Ze zijn dinsdag tot een akkoord gekomen. In dat akkoord staat er onder meer dat mensen die minder dan vijf maanden geleden de laatste dosis van de basisvaccinatie of een boosterprik hebben ontvangen, niet langer in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact.

De versoepelingen worden met gejuich onthaald door de werkgeversorganisaties. Die hadden de laatste dagen hun ongenoegen geuit over de huidige quarantaineregels. “Als de overheid niet heel snel ingrijpt, stevenen we binnen de kortste keren mogelijk af op een onoverkomelijk afwezigheidsprobleem voor onze bedrijven”, zei Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo dinsdagochtend nog aan De Standaard.

“Een stap in de goede richting”

In een eerste reactie aan Belga spreekt de Belgische werkgeversorganisatie VBO over een stap in de goede richting “om een volledige implosie van het gezondheidsstelsel en de economie te voorkomen, zonder de strijd tegen de Omikron-variant uit te hollen.” CEO Pieter Timmermans voegt eraan toe dat de VBO de afwezigheidscijfers zal opvolgen, zodat de situatie op het terrein snel kan gemonitord worden.

“Verder roep ik iedereen op om de sanitaire regels (mondmasker en afstand houden) strikt op te volgen en zich te laten vaccineren omdat dit laatste op dit ogenblik een van de meest adequate middelen is tegen het coronavirus”, vervolgde hij.

Ook Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka reageert positief: “De stilstand dreigde in heel wat sectoren als we de komende weken de oude regels zouden aanhouden. Het virus verandert, en dan moeten onze maatregelen mee wijzigen.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20