Zuid-Afrika maakt einde van Omikron-golf mee: “Minder ziekenhuisopnames dan in eerdere golven”

Zuid-Afrika ziet het aantal Covid-besmettingen sterk dalen na een steile piek in de cijfers die veroorzaakt werd door de Omikron-variant.

Zuid-Afrika is van mening is dat het de piek van zijn vierde Covid-19-golf, aangedreven door de Omikron-variant, is gepasseerd. “Alle indicatoren wijzen erop dat het land op nationaal niveau de piek van de vierde golf voorbij is”, aldus een verklaring van de Zuid-Afrikaanse regering.

Wat opvalt in de cijfers is dat het aantal doden als gevolg van Covid-19 (voorlopig) relatief laag is gebleven in de laatste golf. Het aantal besmettingen, aangedreven door de Omikron-variant, schoot echter snel naar recordhoogtes.

Het ministerie van Volksgezondheid noteerde een daling van 29,7 procent van het aantal nieuwe besmettingen in de week eindigend op 25 december in vergelijking met het aantal besmettingen in de voorgaande week.

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land in Afrika tijdens de pandemie op beide punten. In totaal telde het land bijna 3,5 miljoen besmettingen en 91.000 sterfgevallen.

Beperkingen opgeheven

De regering heeft als gevolg van de verbeterde cijfers de beperkingen op het vrije verkeer van personen opgeheven. Bijeenkomsten mogen terug met maximum 1.000 mensen binnen en met maximum 2.000 mensen buiten. “Als de locatie te klein is om deze aantallen met de nodige sociale afstand te herbergen, mag niet meer dan 50 procent van de capaciteit van de locatie worden gebruikt.”

“Hoewel de Omikron-variant zeer overdraagbaar is, is het aantal ziekenhuisopnames lager dan in eerdere golven”, aldus de regering. Het dragen van maskers in openbare ruimten blijft verplicht. Het niet dragen van een masker in Zuid-Afrika op plaatsen waar het verplicht is, blijft bovendien strafbaar.

Met bijdragen van Belén Zárate Garay.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20