Qatar snuffelt aan verschillende Engelse topclubs

De Britse voetbalclubs Manchester United, Liverpool FC en Tottenham Hotspur zijn mogelijke overnameprooien voor Qatar Sports Investments (QSI); het investeringsvehikel van het Midden-Oosterse land Qatar.

Waarom is dit belangrijk?

Het verwerven van sportclubs is duidelijk onderdeel van de ‘soft power’-aanpak van Qatar; een sympathieke manier om zichzelf internationaal op de kaart te zetten. Via zijn voetbalrol moet het overwegend islamitische land Qatar een modern en charmant imago worden toegedicht. Dat ondanks het feit dat Emir Thamin bin Hamad Al Thani en zijn familie, die het Golfstaatje leiden, het niet al te nauw nemen met de mensenrechten. Dat stelt onder meer ngo Amnesty International.

In het nieuws: QSI-voorzitter Nasser Al-Khelaifi heeft recentelijk gesprekken gevoerd met Tottenham Hotspur-voorzitter Daniel Levy over de mogelijke aankoop van een belang in de Londense voetbalclub. Dat meldt de nieuwssite Bloomberg, op basis van een anonieme bron die dicht bij de gesprekken staat.

  • QSI overweegt ook een volledige overname of een belang in rivaliserende mededingers naar de Premier League-titel, zoals de legendarische clubs Manchester United en Liverpool FC. 

Braga, PSG, WK… Premier League-club?

Achtergrond: Qatar, dat gretig munt slaat uit zijn gas- en olierijkdommen, heeft het afgelopen decennium meer dan 200 miljard dollar uitgegeven om zijn infrastructuur op te knappen en het voorbije WK, het meest lucratieve ooit, te organiseren.

  • Daarnaast heeft Qatar ook activa in de sportwereld gekocht. Denken we aan de spraakmakende overname van het Franse PSG, het nemen van een belang in de Portugese voetbalclub SC Braga en de ontwikkeling van een op sport gerichte mediagroep.
  • Een overnamedeal met een club uit de populairste en rijkste voetbalcompetitie ter wereld, de Premier League, lijkt het ontbrekende stuk van de puzzel.
  • QSI voelt zich daarbij gesterkt door de onzekerheden rond het eigenaarschap van twee Premier League-rivalen.
    • Zo is de Amerikaanse familie Glazer, eigenaar van Manchester United, op zoek naar een investeerder en mogelijk bereid om de hele club te verkopen.
    • Ook Liverpool FC zou te koop zijn bij het ‘juiste bod’. De eigenaars van ‘The Reds’, het Amerikaanse Fenway Sports Group (FSG), vinden het na 12 jaar welletjes.

Verder: De Britse topcompetitie telt al twee clubs met eigenaren uit het Midden-Oosten: Manchester City is in handen van de in Abu Dhabi gevestigde City Football Group en Newcastle United is onlangs overgenomen door een conglomeraat dat wordt gesteund door het investeringsfonds van Saudi-Arabië.

(evb)

Meer