Staat te koop: Liverpool FC

De legendarische Britse voetbalclub Liverpool FC staat te koop. De eigenaars van ‘The Reds’, het Amerikaanse Fenway Sports Group (FSG), vinden het na 12 jaar welletjes.

Waarom is dit belangrijk?

FSG is niet alleen het moederbedrijf van Liverpool FC. Het conglomeraat heeft ook de honkbalploeg Boston Red Sox en het ijshockeyteam Pittsburgh Penguins in zijn portefeuille, wat FSG een totale waarde van op z’n minst 10 miljard dollar oplevert. Het succesrijke sportimperium wordt geleid door John Henry, een selfmade miljardair die uit de grondstoffenhandel komt.

De essentie: Liverpool FC-hoofdaandeelhouder FSG zegt in een verklaring aan The Athletic “onder de juiste voorwaarden” open te staan voor een verkoop van de club.

  • “FSG heeft regelmatig belangstelling van derden, die aandeelhouders van Liverpool willen worden, ontvangen. We hebben eerder gezegd een verkoop te overwegen, zolang het in het belang van Liverpool is”, laat het moederbedrijf van The Reds optekenen.
  • FSG wordt geadviseerd door de zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley nadat het conglomeraat door ten minste één potentiële koper werd benaderd, stellen bronnen van de Financial Times.
  • De naam van de geïnteresseerde partij wordt evenwel nog niet genoemd.

LeBron James en Jürgen Klopp

Achtergrond: Het in Boston gevestigde FSG kocht Liverpool in een deal van 300 miljoen pond. FSG heette destijds nog New England Sports Ventures.

  • Basketballer LeBron James is sinds 2011 mede-eigenaar van Liverpool en heeft een belang van 2 procent in de club, dat hem 4,7 miljoen pond kostte. Sindsdien is hij echter een minder belangrijke partner geworden van FSG.
  • Sinds FSG de traditieclub in 2010 overnam, heeft Liverpool, onder het leiderschap van de Duitse succestrainer Jürgen Klopp, zowel de Champions League als de Premier League gewonnen. De club wordt door Forbes gewaardeerd op 4,45 miljard dollar.
  • De club tekende deze zomer spits Darwin Nunez voor 64 miljoen pond, aanvallende middenvelder Fabio Carvalho voor 5 miljoen pond en verdediger Calvin Ramsay voor 4,2 miljoen pond.

(bg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.