Landstitel FC Liverpool is ook een zegen voor regionale economie

In het Engelse voetbal heeft FC Liverpool zich na een lange onderbreking opnieuw tot landskampioen gekroond. Die titel is niet alleen een belangrijke stimulans voor het prestige van de club, ook financieel is de eindoverwinning in de Engelse Premier League een belangrijke opsteker. Volgens sommige bronnen zal het behalen van de landstitel de club alvast 154 miljoen pond opbrengen.

Manchester City ontving voor zijn landstitel vorig seizoen een som van ruim 150 miljoen pond. Liverpool, dat toen als tweede eindigde, ontving echter 152 miljoen pond. Er werden vorig seizoen immers meer wedstrijden van Liverpool op televisie uitgezonden dan van Manchester City.

Grootheid

Liverpool is een historische grootheid van het Engelse voetbal. De club behaalde tot nu toe al 18 landstitels. De voorbije decennia verzeilde de club echter op het tweede plan. Titels gingen naar concurrenten zoals Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal en zelfs Leicester.

Tien jaar geleden dreigde voor Liverpool zelfs de ondergang. De overname van de club door de Amerikanen Tom Hicks en George Gillett had Liverpool immers in zware schulden geduwd. Het herstel kwam pas na een nieuwe overname door de Amerikaanse investeerder Fenway Sports Group, geleid door John Henry.

De Premier League is de lucratiefste nationale voetbalcompetitie van de wereld. Het voorbije seizoen werd onder de twintig deelnemende clubs een bedrag van 2,46 miljard pond verdeeld. Bij de start van dit seizoen werd een nieuw contract voor een periode van drie jaar ondertekend. Daarbij werd het prijzengeld met ongeveer 180 miljoen pond opgetrokken.

De coronapandemie, die de clubs verplicht hun wedstrijden voorlopig in lege stadions te spelen, weegt echter op de ticketverkoop en het verbruik. Dat kan de inkomsten van de clubs doen dalen, maar anderzijds blijkt een gedeelte van de vrijgekomen ruimte voor bijkomende reclameboodschappen te kunnen worden gebruikt.

Economische pijler

Ook voor de lokale economie kan de landstitel van FC Liverpool een belangrijke meerwaarde betekenen. De club is immers verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent van de economische activiteit van de stad. ‘In het verleden is de club bij economische dalperiodes – die de regio herhaaldelijk heeft gekend – vaak een belangrijke steunbeer gebleken,’ schrijft de krant Financial Times.

De club droeg twee jaar geleden 497 miljoen pond bij tot de economie van Liverpool en zorgde daarbij ook voor 4.500 arbeidsplaatsen. Daarmee is FC Liverpool verantwoordelijk voor 2,3 procent van de totale tewerkstelling in de stad. Onder meer op het gebied van cultuur, toerisme en professionele services is de club de voorbije twintig jaar een belangrijke pijler geweest van de heropleving van de lokale economie.

‘Liverpool heeft heel wat te bieden, maar steunt voor zijn populariteit toch vooral op voetbal en muziek,’ zegt ook Dan Jones, sportexpert bij Deloitte, verwijzend naar de aanhoudende populariteit van The Beatles, die vanuit de Engelse stad aan hun verovering van de wereld begonnen.

Door de titel kan FC Liverpool volgens Jones ook meer sponsors en topspelers aantrekken. Dat zal de waarde van de club nog verder doen stijgen. De waarde van FC Liverpool wordt momenteel geraamd op minstens 2 miljard pond.

Liverpool had zich trouwens eerder al tot het sterkste sportmerk van het Verenigd Koninkrijk gekroond. Dat was volgens analisten te danken aan de eindoverwinning vorig seizoen in de Champions League, maar ook aan het intensieve gebruik van digitale en sociale kanalen. De analisten wezen toen echter ook op de opmerkelijke persoonlijkheid van Jürgen Klopp, de Duitse manager van FC Liverpool.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20