Teams onder City Football Group en INEOS mogen toch in zelfde Europese competitie voetballen

De UEFA heeft vandaag aangekondigd dat Manchester City en Girona, maar ook Manchester United en Nice volgend seizoen samen mogen deelnemen aan Europese competities. Daarvoor waren er zorgen over mogelijke belangenconflicten, omdat de teams deel uitmaken van dezelfde groep.

Waarom is dit belangrijk?

Manchester City en Girona horen bij de City Football Group die meerdere clubs wereldwijd bezit. Ook Manchester United en OGC Nice hebben dezelfde eigenaar, namelijk INEOS. Normaal gesproken verbiedt de UEFA dat clubs met dezelfde eigenaar in dezelfde competitie spelen, om ervoor te zorgen dat alles eerlijk blijft. Nu keert de organisatie dus terug op die beslissing.

City Football Group en INEOS

De City Football Group (CFG) is een internationaal netwerk van voetbalclubs die allemaal eigendom zijn van dezelfde organisatie. De groep werd opgericht in 2014 en staat onder leiding van het moederbedrijf Abu Dhabi United Group. CFG bezit meerdere clubs over de hele wereld, waaronder Manchester City (Engeland), Girona FC (Spanje), New York City FC (VS) en Melbourne City FC (Australië).

Ook chemiebedrijf INEOS heeft een sterke voetafdruk in de voetbalwereld. De eigenaar, Sir Jim Ratcliffe, is een bekende figuur in de sportwereld en heeft clubs als Manchester United (Engeland) en OGC Nice (Frankrijk) in zijn portefeuille.

Nieuwe regel UEFA

Volgens een regel van de UEFA mochten teams van dezelfde eigenaar tot voor kort niet in dezelfde (Europese) competitie spelen. Dat zou kunnen leiden tot belangenconflicten, rare keuzes bij de eigenaars, oneerlijke concurrentie, enzovoort. Maar op die regel is de organisatie dit jaar teruggekomen.

In de Champions League zullen Manchester City en Girona namelijk beide deelnemen en in de Europa League is dat het geval met Manchester United en OGC Nice. De teams maken deel uit van respectievelijk de City Football Group en INEOS, waardoor een deelname van beide teams in eerste instantie onzeker was. Die zorgen zijn nu dus van de baan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.