Franse voetbalster Kylian Mbappé roept landgenoten op om niet voor extreme partijen te stemmen

Hoewel Les Blues opnieuw een van de favorieten zijn om het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland te winnen, is Frankrijk vooral bezig met de komende algemene verkiezingen. De Franse spelers krijgen dan ook heel wat politieke vragen voorgeschoteld van de aanwezige pers. En daarbij had sterspeler Kylian Mbappé een niet mis te verstane boodschap.

Wat ging eraan vooraf?

  • Op 9 juni won het extreemrechtse Rassemblement National (RM) van Marine Le Pen overtuigend de Europese verkiezingen in Frankrijk. President Emmanuel Macron, van het liberale Renaissance, ontbond daarop het Franse parlement en riep nieuwe verkiezingen uit. Die komen er op 30 juni en 7 juli. Daar zal mogelijk een nieuwe eerste minister gekozen worden.
  • Deze aankomende verkiezingen zorgen voor veel politieke vragen aan de Franse spelers op het EK voetbal. De Fédération Française de Football (FFF) kwam daarop met een open brief. Spelers mogen nog steeds hun mening geven, maar de Franse voetbalbond wil niet dat Les Blues gebruikt worden als politiek speeltje.

Kylian Mbappé

Aan de vooravond van hun eerste EK-wedstrijd tegen Oostenrijk was het sterspeler Kylian Mbappé die de pers te woord mocht staan. Ook hij kreeg meteen een vraag over de verkiezingen voorgeschoteld.

We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis van ons land. Je moet zaken kunnen ordenen en prioriteiten kunnen stellen. Wij zijn burgers, maar we mogen niet losgekoppeld zijn van de wereld om ons heen. We bevinden ons in een ongekende situatie. Ik wil mij tot het Franse volk richten, tot de jonge generatie. We zien heel duidelijk dat de extremen aan de poorten van de macht staan. Wij hebben de mogelijkheid om de toekomst van ons land te kiezen. Ik roep alle jongeren op om te stemmen. Het land moet zich identificeren met onze waarden van diversiteit, tolerantie en respect. Dat valt niet te ontkennen. Elke stem telt, je mag dat niet verwaarlozen. Ik hoop dat we de juiste keuze maken en dat we op de 7de juli nog steeds trots zijn om deze trui te dragen.

    • Hoewel deze boodschap van Mbappé gericht lijkt naar het Rassemblement National (RM) van Marine Le Pen en Jordan Bardella beklemtoonde de Franse spits achteraf dat hij zich uitspreekt tegen alle extreme partijen. “Ik ben tegen extremen, want die zaaien verdeeldheid”, klinkt het. “Moet ik een onderscheid maken tussen de extremen? Nee, want dat zijn ideeën die verdelen. Ik ben voor ideeën die mensen samenbrengen.”
    Meer

    Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

    De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.