WK Qatar: voetbalfans riskeren gevangenisstraf als ze seks hebben met iemand waarmee ze niet getrouwd zijn

Dat voetbalfans die vanaf volgende maand afreizen naar Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal zich zullen moeten aanpassen aan de lokale cultuur en regels is geen geheim. Maar toch zorgen sommige van die wetten nog steeds voor verbazing. Zo zijn onenightstands – of zelfs seks met iemand anders dan je huwelijkspartner – in Qatar verboden. Overtreders riskeren zelfs een gevangenisstraf.

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions. Bovendien zijn ook antihomowetten in het land een heikel punt en riskeren fans die de Qatarese wet overtreden lange gevangenisstraffen.

Geen onenightstands

Een van die wetten gaat over seks buiten het huwelijk. In Qatar is seks namelijk enkel toegestaan tussen een man en vrouw die officieel getrouwd zijn. De Wereldvoetbalbond FIFA waarschuwde eerder al omtrent andere regels dat er tijdens het WK voetbal geen uitzonderingen gelden voor de aanwezige voetbalfans. En ook de Britse politiediensten stuurden een waarschuwing uit naar hun fans dat onenightstands te allen tijde vermeden moeten worden in Qatar. Dat schreef de Daily Star enige tijd terug.

“Er zal eigenlijk helemaal geen feest mogelijk zijn. De drank- en feestcultuur na matchen, die normaal de norm is, is ten strengste verboden. Iedereen moet zich daaraan houden, tenzij ze het risico willen lopen om in de gevangenis te belanden. Er is de facto een seksverbod van kracht op het WK dit jaar, voor het eerst ooit. Fans moeten voorbereid zijn”, klonk het toen. Zoals de Engelse nationale ploeg momenteel aan het spelen is, zullen er overigens vermoedelijk sowieso weinig redenen zijn om te feesten. The Three Lions konden namelijk al zes officiële wedstrijden op rij niet meer winnen en trekken dus in volle crisis naar het WK.

Reactie Qatar

“De veiligheid en beveiliging van elke voetbalfan is van het grootste belang voor ons”, klonk het in een officiële verklaring van Nasser al-Khater, de chief executive van de FIFA 2022 World Cup in Qatar. “Maar openbare uitingen van genegenheid worden afgekeurd. Het maakt geen deel uit van onze cultuur. En die regels gelden voor iedereen.”

Wie betrapt wordt op buitenhuwelijkse seks in Qatar, riskeert een gevangenisstraf tot maximaal zeven jaar.

Meer