Provincie Antwerpen voert avondklok in

De provincie Antwerpen voert een avondklok in, als bijkomende maatregel tegen de corona-epidemie. Dat is beslist door de provinciale crisiscel. Het openbare sociale leven stopt in de provincie tussen 23u30 en 6 uur ’s ochtends.

‘Iedereen moet thuis zijn tussen 23u30 en 6u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen’, zegt de crisiscel onder leiding van gouverneur Cathy Berx (CD&V). Cafés en restaurants sluiten ten laatste om 23u. De maatregelen gaan morgen in, na publicatie van het provinciaal besluit.

De cel zat de hele dag urenlang samen over bijkomende maatregelen bovenop de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, nadat de regio de afgelopen dagen een forse toename kende in het aantal besmettingen.

Nog enkele maatregelen:

  • Telewerk wordt verplicht, tenzij dit volstrekt onmogelijk is.
  • Individuele contactsporten worden verboden.
  • Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.
  • In de meest getroffen zones worden alle publieksevenementen verboden en sluiten alle fitnesscentra.

Lokale aanpak

Virologen drongen aan op specifieke maatregelen voor de Antwerpse regio. ‘Daar moet men heel streng ingrijpen, met lockdownachtige toestanden’, verklaarde viroloog Marc Van Ranst eerder op de avond op het VRT-journaal. ‘In de stad wonen de meeste mensen, maar we zien in de gemeenten daarrond dat de verhogingen zeer duidelijk zijn. De vier gemeenten die het meest getroffen zijn op dit moment liggen allemaal heel dichtbij Antwerpen.’

De stad-Antwerpen kondigde vorige week ook al op eigen initiatief maatregelen aan die strenger waren dan de nationale aanpak. De lokale politie heeft er afgelopen weekend meer dan 550 horecazaken gecontroleerd op het naleven van de coronamaatregelen. Dat leidde de sluiting van 34 zaken, meestal wegens het niet-respecteren van de mondmaskerplicht voor het personeel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20