Proud Boys belanden op de terreurlijst van Canada, wat betekent dit?

Canada zette de extreemrechtse beweging op de terreurlijst samen met 12 andere groeperingen. De groep wordt in het land zo financieel verlamd.

De Proud Boys staan op de terreurlijst naast andere extremistische bewegingen zoals de ‘Atomwaffen Division’, ‘The Base’ en de ‘Russian Imperial Movement’. Die eerste twee zijn Amerikaanse neo-nazi bendes en die laatste is een ultra-nationalistische en racistische paramilitaire groep uit Sint-Petersburg. ISIS en Al-Qaida staan ook al jaren op het lijstje.

Proud Boys. Foto: Isopix

Daar horen de Proud Boys dus mooi bij, volgens de Canadese overheid. ‘Hun gewelddadige daden en retoriek zijn gemotiveerd door een gevaarlijke combinatie van racisme, antisemitisme, homofobie, Islamofobie en vrouwenhaat’, zei Bill Blair, de minister van Openbare Veiligheid in een persbericht.

Rekeningen van aanhangers bevriezen

Sinds de bestorming van het Amerikaanse Capitool kwam de groep al terecht op de lijst van extremisten van de FBI. Sindsdien overwoog Canada om deze beslissing ook te volgen. De Proud Boys hebben dan ook duidelijke roots in Canada. De groep werd in 2016 opgericht door de Canadees Gavin McInnes, een mede-oprichter van Vice, als vechtclub. Vandaag is de kogel dan toch door de kerk gegaan in Canada.

De groep zal het vanaf nu hard te verduren krijgen in Canada. Volgens de politie hebben de Proud Boys niet veel collectief eigendom in het land, maar voor de individuele leden zal het zeker lastig worden. De Canadese overheid heeft namelijk de volmacht om rekeningen van leden te bevriezen en hun financiële ondernemingen stil te leggen. Blijkbaar deed de Canadese inlichtingendienst al maanden lang een achtergrondstudie over de groep en haar aanhangers, die ze dus ook zal weten te vinden.

‘Niet politiek gemotiveerd’

Blair zei in het persbericht ook dat de aanval op het Capitool zeker een politieke furore had ontketend in Canada. Volgens hem was dit echter niet doorslaggevend was voor de beslissing.

‘Hoe onthutsend en onrustwekkend de beelden van die gebeurtenis ook waren, onze beslissing is ook gemaakt op basis van goede inlichtingen. De groep verbergt deze informatie trouwens ook niet’, zei Blair nog. Volgens hem was de beslissing gebaseerd op ‘het Canadees recht, bewijzen en gezond verstand’.

Volgens rechtse groeperingen in Canada is de beslissing een aanzet om de term terrorisme te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting in het gedrang te brengen. Linkse organisaties in Canada en de VS bejubelden de beslissing van de Canadese regering dan weer uitbundig op social media.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20