Airbnb weigert Proud Boys en andere extremisten op zijn platform

Het verhuurplatform Airbnb gaat iedereen die gearresteerd werd voor de rellen in Washington opzoeken op zijn platform. Wie een account heeft, wordt verwijderd. Op korte termijn wil het bedrijf daar vooral de veiligheid tijdens de inhuldiging van Joe Biden mee verhogen.

Airbnb maakte afgelopen week een veiligheidsplan bekend voor de inauguratie van Biden woensdag. Om te voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan door Trump-supporters, neemt de techgigant een aantal maatregelen.

In de eerste plaats gaan de Californiërs na wie van de arrestanten voor de Capitool-rellen actief is op Airbnb. Als ze één van de namen vinden, blokkeren ze diens account om te voorkomen dat die persoon de komende week een appartement huurt in Washington D.C., waar de inauguratie zal plaatsvinden.

Daarnaast bekijken ze welke reservaties er al gemaakt zijn in de buurt. Als daar iemand tussen zit met banden naar haatgroepen zoals de Proud Boys of criminele activiteiten op zijn kerfstok heeft, wordt die reservatie geannuleerd.

Identiteitscontroles

Verder moeten alle Amerikanen die een appartement of huis willen huren via Airbnb bewijzen dat ze zijn wie ze beweren te zijn en wordt hun strafregister opgezocht. Mochten er achteraf nog problemen opduiken, zal Airbnb de personen in kwestie aanklagen. Tenslotte kunnen buren de klok rond bellen naar een klantendienst om problemen te melden.

Airbnb is de volgende in een lange rij techbedrijven die maatregelen nemen na de rellen aan het Capitool vorige week woensdag. Twitter verwijderde het account van Donald Trump en Apple, Google en Amazon verwijderden de app Parler, die deels verantwoordelijk zou zijn voor de rellen, van hun platform. De meeste relschoppers waren leden van de Proud Boys, een Amerikaanse extreemrechtse organisatie die het geweld niet schuwt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20