Producenten cannabis hebben nu ook Paraguay in het vizier

Ook Paraguay zal zich in de toekomst mogelijk als een belangrijk producent van cannabis kunnen profileren. Het land beschikt immers over een aantal troeven die de legale teelt van het product zouden kunnen aanmoedigen. Dat heeft de Argentijnse krant Perfil benadrukt.

“Cannabis wordt van een illegale teelt steeds meer een normaal landbouwproduct”, stipt Perfil aan. “Dit zorgt ervoor dat ook Paraguay steeds meer in aanmerking komt als een mogelijk producent van cannabis en zich daarbij in toenemende mate als een concurrent kan opwerpen van landen zoals Colombia en Uruguay, die al veel langer met de sector zijn gelinkt.”

Arbeidsmarkt

“Paraguay beschikt over goedkope nutsvoorzieningen, terwijl op de arbeidsmarkt relatief lage lonen worden gehanteerd”, verduidelijkt Perfil. “Bovendien heeft het land al een goed ontwikkelde farmaceutische industrie. Die omstandigheden kunnen voor de producenten van cannabis bijzonder interessant zijn.”

De krant wijst daarbij naar producent CPlant, een exporteur van medicinale cannabis, die plannen koestert om in Paraguay een erkende producent van bloemen en derivaten met een hoog gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) over te nemen. Die producent zou voorraden moeten leveren voor het Zwitserse laboratorium van het bedrijf.

“Indien de prijzen van cannabis blijven dalen, zouden wij het grootste deel van onze teelten van Uruguay naar Paraguay kunnen verplaatsen”, verduidelijkte Lucas Crivilione, chief executive van CPlant, tegenover Perfil.

“In Paraguay, waar medicinale cannabis sinds vier jaar legaal is, zouden wij onze bedrijfskosten met 50 procent kunnen verlagen. Dat biedt hogere winstmarges dan een productie in Uruguay. Op die manier kan ook met lagere prijzen toch nog een aanvaardbaar winstniveau worden nagestreefd.”

Prijsdaling

Exporteurs van cannabis worden immers al verscheidene jaren met dalende tarieven geconfronteerd. Dat wordt toegeschreven aan de toenemende voorraden die vanuit landen rond de Middellandse Zee en uit het zuidelijk halfrond massaal op de markt worden gebracht.

CPlant produceert in Uruguay momenteel al cannabis voor cannabidiol (CDB), een stof waarvan therapeutische effecten worden toegeschreven. Het bedrijf wil uiteindelijk echter zowel in Uruguay als Paraguay ook voorraden met hoge concentraties aan tetrahydrocannabinol (THC), het dure psychoactieve ingrediënt in marihuana, produceren.

“CPlant zou in Paraguay over een periode van twee jaar een THC-teelt met een oppervlakte van vijf hectare kunnen uitbouwen”, merkt Crivilone op. “Het startschot voor die nieuwe productie zou kunnen worden gegeven wanneer de prijzen op de markt van cannabidiol verder blijven dalen.”

CPlant, dat vier jaar geleden werd opgericht, verzendt zijn cannabidiol-voorraden naar een laboratorium in Zwitserland, waar een verdere verwerking gebeurt voor de levering van verpakte producten aan distributeurs in Latijns-Amerika en de Europese Unie.

De verkoop van medicinale cannabis in Europa zal naar verwachting over vier jaar tijd ongeveer 2,6 miljard dollar bedragen. Vorig jaar werd gewag gemaakt van een omzet van ongeveer 270 miljoen dollar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.