Verenigde Staten maken einde aan monopolie cannabisonderzoek

In de Verenigde Staten heeft de Drug Enforcement Administration (DEA) de bedrijven Groff North America Hemplex en de Biopharmaceutical Research Company (BRC) een vergunning verstrekt om marihuana voor onderzoeksdoeleinden te telen. Daarmee maakt het Amerikaanse drugsbureau een einde aan een federaal monopolie dat meer dan vijf decennia gehandhaafd bleef.

Sinds de tweede helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw was een boerderij van de University of Mississippi de enige leverancier van cannabis die voor federaal onderzoek mocht worden gebruikt.

Kwaliteit

De voorbije decennia werd dat monopolie echter al herhaaldelijk bekritiseerd omdat de boerderij cannabis leverde met een kwaliteit die onvoldoende zou zijn geweest om belangrijk onderzoek mogelijk te maken. Het federale drugsbureau diende zijn monopolie ook een aantal keer voor een Amerikaanse rechtbank verdedigen.

Al tijdens de regeringen van de presidenten Barack Obama en Donald Trump neigde het Amerikaanse drugsbureau ernaar om het monopolie te doorbreken. Maar tot recent werd geen enkele aanvraag daadwerkelijk toegekend.

Nu is echter aan twee commerciële fabrikanten van cannabis toelating gegeven om voorraden voor wetenschappelijk onderzoek te leveren. Daarbij zullen echter verschillende stadia moeten worden doorlopen. In eerste instantie is alleen een vergunning verleend voor een teelt met het oog op een interne kwaliteitscontrole.

Pas in een volgende fase zullen producten aan de Drug Enforcement Administration kunnen worden verkocht voor een verdere distributie met het oog op klinisch onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen. 

Mijlpaal

De Amerikaanse cannabissector maakt gewag van een belangrijke mijlpaal voor de industrie. “Er kan nu eindelijk materiaal van betere kwaliteit worden geleverd, zodat ook wetenschappelijk onderzoek op een hoger niveau kan worden getild”, wordt er opgemerkt.

Biopharmaceutical Research Company rondde zijn eerste oogst in november af en werkt inmiddels aan een tweede teelt in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten. Groff kondigde net voor het einde van het voorbije jaar zijn eerste oogst aan.

In september vorig jaar heeft de Drug Enforcement Administration ook een opmerkelijke verhoging van de federale limieten voor de productie van marihuana en psilocybine en psilocine, twee producten op basis van zwammen en schimmels, voor onderzoeksdoeleinden voorgesteld.

Ook die initiatieven zouden aan het onderzoek naar cannabis ten goede moeten komen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.