Prijzen in Turkije schieten door het dak: 49 procent inflatie

Wie denkt dat de prijzen snel stijgen in België, zal schrikken bij de jongste inflatiecijfers uit Turkije. De inflatie op jaarbasis komt in januari uit op bijna 49 procent. En nog onrustwekkender: tegenover een maand eerder stegen de prijzen gemiddeld met ruim 11 procent.

De averechtse monetaire politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan breekt de Turkse bevolking zuur op. De gangbare economische theorie stelt dat inflatie afgeremd kan worden door renteverhogingen die de economie afkoelen. Maar Erdogan denkt het omgekeerde en dwong de centrale bank al meermaals om renteverlagingen door te voeren, met enorme geldontwaarding tot gevolg.

De inflatie is in januari inmiddels doorgestegen tot 48,69 procent, zo maakte het statistiekenbureau Turkstat donderdag bekend. Dat betekent dat het dagelijkse leven in een jaar tijd zowat de helft duurder geworden is in Turkije. Erdogan ontsloeg recent nog de topman van dat statistiekenbureau uit onvrede over de gepubliceerde cijfers.

bron: Turkstat

Voeding 11 procent duurder in amper een maand

De cijfers op maandbasis (januari 2022 tegenover december 2021) laten zien hoe snel de prijzen stijgen: horecabezoek werd ruim 8 procent duurder in een maand, voeding bijna 11 procent en alcohol en tabak zelfs bijna 22 procent.

Van de 409 producten en diensten die in de Turkse consumptieprijsindex (CPI) zitten, lieten 354 items prijsstijgingen zien in januari.

bron: Turkstat

Bitcoin

Door de aanhoudende inflatie, die stilaan de allures van hyperinflatie krijgt, zal de populariteit van cryptomunten als Bitcoin in Turkije wellicht alleen maar toenemen. Erdogan verklaarde vorig najaar dat hij “in oorlog was met cryptomunten”.

(am)

Meer