Erdogan niet opgezet met inflatiecijfers en ontslaat baas statistiekbureau

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de directeur van het nationale statistiekbureau ontslagen, nadat eerder deze maand bekend werd dat de inflatie in Turkije in december is opgelopen tot meer dan 36 procent. Dat bleek zaterdag uit een presidentieel besluit van Erdogan.

Suat Dincer wordt vervangen door Erhan Cetinkaya, die eerder vice-president was van de Turkse banktoezichthouder.

Het ontslag van Dincer is de zoveelste in een reeks van officials die het veld moesten ruimen omdat ze de economische strategie van Erdogan niet volgden. Erdogan wil de rente blijven verlagen ondanks de torenhoge inflatie. Vorige week handhaafde Turkse centrale bank de belangrijkste rente op 14 procent.

Met 36,08 procent in december behoort de inflatie in Turkije momenteel tot de hoogste ter wereld. Volgens onafhankelijke economen is de inflatie in werkelijkheid mogelijk zelfs 82 procent.

De Turkse lira is in een jaar tijd ruim 46 procent van zijn waarde verloren. Zaterdag noteerde de lira/dollar koers op 0,0738.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.