Erdogan bedreigt populaire zangeres: “Het is onze plicht die tongen af te snijden”

Een liedje waarin verwezen wordt naar Adam en Eva als “onwetend” doet de gemoederen hoog oplopen in Turkije. Zo hoog zelfs dat president Recep Tayyip Erdogan ermee dreigt de tong van de zangeres van de schandaalsong af te snijden. Sezen Aksu, de populaire, 67-jarige zangeres die zich Erdogans toorn op de hals haalde, laat het niet aan haar hart komen.

“Hallo, zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam”, zingt Aksu in de popsong Şahane Bir Şey Yaşamak (‘Leven is een prachtig iets’). Dat Adam, in de islam gezien als de eerste profeet op aarde, een gebrek aan kennis wordt toegedicht, valt niet in goede aarde bij de islamitische hardliners van het land.

Vrijdaggebed

Zo werd er al een protest gehouden voor het huis van Aksu, en klaagde een groep advocaten haar aan op grond van blasfemie. “Deze zorgeloze houding ten opzichte van religieuze figuren is op zijn zachtst gezegd respectloos”, reageerde dan weer Diyanet, het ook in ons land bekende Turkse religieuze directoraat.

En de president ging dus nog een stap verder. Zonder de naam van de zangeres te noemen, zei Erdogan dat het “onze plicht was die tongen af te snijden van al wie slecht praat over Adam en Eva”. Hij stipte daarbij aan dat “niemands tong die woorden (kan) zeggen tegen onze moeder Eva”. Niet onbelangrijk: hij deed deze uitspraak bij het vrijdaggebed in de Grote Çamlıca Moskee in Istanbul op 21 januari, weet De Kanttekening.

Lynchpartijen

Het is vooral uit islamitische hoek dat Aksu de wind van voren krijgt. Ze staat echter niet alleen; zo kan ze veel bekende seculieren tot haar bondgenoten rekenen. Onder meer de steun van de centrumlinkse burgemeester van Istanboel heeft ze, alsook die van de godsdienstkritische schrijfster Elif Shafak.

Zo vielen van laatstgenoemde op Twitter de volgende woorden te lezen: “We zijn een samenleving geworden die haar artiesten uitput met beledigingen, lynchpartijen en laster en ze heel, heel eenzaam maakt. Het is zo gemakkelijk om mensen aan te vallen. Sezen Aksu is een van de meest waardevolle artiesten van dit land. Haar liedjes en stem zijn in de harten van vele generaties.”

En Aksu zelf? Die laat het niet aan haar hart komen. Zaterdagavond kwam ze met de boodschap dat ze al 47 jaar teksten schrijft en daar blij mee doorgaat, aldus Trouw. Een nieuwe song van haar wordt als volgt besloten: “Je kan me niet doden, ik heb mijn stem, mijn saz en mijn woord. Ik, ik ben iedereen.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.