Italiaanse premier Draghi noemt Erdogan ‘een dictator’

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft donderdag de Turkse president Tayyip Erdogan ervan beschuldigd de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, te hebben vernederd . Hij zei dat het belangrijk is om vrank te zijn tegenover ‘dictators’.

Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, hadden dinsdag in Ankara een ontmoeting met Erdogan. Von der Leyen toonde zich duidelijk verbaasd toen de twee mannen op de enige twee stoelen gingen zitten die klaarstonden, waardoor zij op een bank ernaast moest plaatsnemen.

‘Ik ben het absoluut niet eens met het gedrag van Erdogan tegenover president von der Leyen. … Ik denk dat het geen gepast gedrag was en ik betreur de vernedering die von der Leyen heeft moeten ondergaan ten zeerste,’ aldus Draghi.

‘Met deze, laten we ze noemen wat ze zijn – dictators – met wie men niettemin moet coördineren, moet men eerlijk zijn wanneer men verschillende visies en meningen uitdrukt,’ voegde hij eraan toe.

Volgens het Turkse staatsagentschap Anadolu is de Italiaanse ambassadeur in Ankara ondertussen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken geroepen over de opmerkingen van Draghi. Ook minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu veroordeelde de opmerkingen. Eerder op de dag zei deze laatste dat de zitplaatsen op de bijeenkomst waren geregeld in overeenstemming met de eisen van het blok en het internationale protocol en dat Turkije slachtoffer is van ‘onrechtvaardige beschuldigingen’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20