Na instorting lira: wordt Turkije testcase voor Bitcoin?

Het vertrouwen in de Turkse lira is helemaal zoek als gevolg van de averechtse monetaire politiek die president Recep Tayyip Erdogan doordrukt. Volgens de voorstanders van cryptomunten kan Bitcoin zich daardoor verder manifesteren als alternatief voor de Turkse gezinnen die de waarde van hun geld niet meer willen zien wegsmelten.

De Turkse gezinnen zijn op dit moment dubbel gezien. Door de torenhoge inflatie van circa 20 procent kunnen ze met hun geld steeds minder kopen. Daarbovenop krijgt de lira forse klappen op de wisselmarkten, waardoor je de munt voor almaar minder dollars of euro’s kunt inruilen.

De lira kende dinsdag zelfs een heuse flash crash, waarbij de waarde uitgedrukt in dollars tot 18 procent lager ging tegenover een dag eerder. Op een gegeven moment eisten de wisselmarkten 13,44 lira voor 1 dollar. Ter vergelijking: amper een maand geleden kon je diezelfde dollar al krijgen voor minder dan 10 lira. Voor Turkse inwoners wordt een buitenlandse aankoop of reis dus in sneltempo duurder.

Dezelfde evolutie is merkbaar tegenover de euro. Sinds begin dit jaar heeft de lira al 38 procent van zijn waarde prijsgegeven tegenover de Europese eenheidsmunt. Het duidt erop dat het vertrouwen in de Turkse munt maar blijft afbrokkelen.

Bizarre monetaire politiek

De reden is niet ver te zoeken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een grote voorstander van lagere rentevoeten, omdat een lagere rente de economische groei stimuleert. Economen wijzen er echter al maanden op dat Turkije op dit moment geen renteverlagingen, maar renteverhogingen nodig heeft om de economische motor wat af te koelen en de geldontwaarding tegen te gaan.

Erdogan wil echter niets weten van dergelijk geldverkrappend beleid en stuurt elke gouverneur bij de centrale bank die er anders over denkt de laan uit. De president verdedigt de averechtse theorie dat hogere rentevoeten tot hogere inflatie leiden en zegt “de strijd met de valutahandelaars” te willen aangaan. Maar die valutabeleggers blijven de lira maar dumpen.

“We moeten dit irrationele experiment, dat geen kans van slagen heeft, opgeven en terugkeren naar een kwaliteitsbeleid dat de waarde van de Turkse lira en het welzijn van het Turkse volk zal beschermen”, twitterde de economieprofessor Semih Tümen, een voormalig vicegouverneur van de Turkse centrale bank.

Bitcoin

De cryptowereld volgt de ontwikkelingen in Turkije op de voet. Microstrategy-CEO Michael Saylor, een van de bekendste Bitcoinbelievers, raadde de Turkse centrale bank recent nog aan om massaal Bitcoins in te slaan. “Daardoor stijgt de onderliggende waarborg voor de lira, die als Bitcoin-afgeleide ook in waarde zal stijgen.” Hij noemt Bitcoin “de hoop voor Turkije”.

Erdogan wil echter niets weten van de cryptomunten die de lira zouden kunnen ondermijnen en voerde eerder dit jaar op een hard verbod op betalingen in cryptomunten in. Het bezit ervan blijft wel nog mogelijk.

Cryptomunten blijven zo een aantrekkelijk alternatief voor Turkse beleggers om het voortdurende waardeverlies van de lira tegen te gaan, en dat ondanks de onregelmatigheden eerder dit jaar bij twee Turkse cryptoplatformen. Gelijktijdig met de crash van de lira tegenover de dollar steeg Bitcoin dinsdag – weinig verrassend – tot een all-time high (ATH) tegenover de lira.

Voor de cryptomunt is het beleid van sommige centrale banken zoals die van Turkije de beste reclame, zo merkte een Bitcoinbelegger fijntjes op.

(kg)

Meer