Bange dagen voor duizenden Turkse bitcoinbeleggers: twee cryptoplatformen storten in

Het Turkse cryptowereldje staat in rep en roer. Twee handelsplatformen staken er abrupt hun activiteiten in duistere omstandigheden. Over een week of twee moet ook duidelijk worden hoe verregaand de Turkse financiële waakhonden de handel in cryptomunten aan banden willen leggen.

De aanhoudende onrust rond de Turkse munt lira doet al enige tijd de belangstelling voor bitcoin en andere cryptomunten opveren in Turkije. Almaar meer beleggers zien crypto als een veilige haven die, ondanks de koersschommelingen van de voorbije maanden, nog altijd meer houvast zou bieden dan de lira. Ook buitenlandse munten zoals de euro en de dollar winnen aan populariteit in Turkije.

De lira staat onder druk door de oplopende inflatie (16 procent) in het land en de eigengereide interventies van president Recep Tayyip Erdogan in het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan ontsloeg recent nog de gouverneur van de centrale bank, wat vragen oproept over de onafhankelijkheid van het monetaire beleid in Turkije.

Vebitcoin en Thodex

Maar nu dreigt het crypto-avontuur van duizenden Turkse beleggers met een forse kater te eindigen. Het kleine cryptoplatform Vebitcoin maakte onverwacht bekend zijn activititeiten op te schorten. Op zijn website is niet meer dan een mededeling te lezen waarin het platform meldt dat ‘de transacties groter waren dan verwacht’ en dat om financiële redenen de activiteiten gestaakt worden.

De financiële inspectie van Turkije zou de rekeningen van het bedrijf geblokkeerd hebben, berichtte het private persagentschap Demiroren, en de politie zou Vebitcoin-CEO Ilker Bas opgepakt hebben. Het is nu de vraag of de duizenden gebruikers van het platform hun geld zullen terugzien.

Het gaat om de tweede ineenstorting van een handelsplatform in korte tijd. Eerder hadden de Turkse autoriteiten al 62 verdachten opgepakt in een onderzoek naar Thodex, een van de grote cryptoplatformen in Turkije. De bijna 400.000 gebruikers moeten vrezen dat hun belegging in rook is opgegaan, nadat de CEO het land was ontvlucht, mogelijk naar Albanië, en ook dit platform zijn activiteiten opschortte. Volgens Turkse media is Thodex-CEO Faruk Fatih Ozer ondergedoken met liefst 2 miljard dollar aan tegoeden van beleggers.

Cryptoverbod, of toch niet?

De problemen met de platformen komen een week nadat de Turkse centrale bank liet uitschijnen om betalingen met cryptomunten vanaf 30 april te verbieden. De nieuwe gouverneur Sahap Kavcioglu verklaarde vrijdag op de Turkse tv echter dat het niet om harde ban zou gaan, maar eerder om strengere regelgeving. Hij zou de details over een week of twee bekendmaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20