De prijs van stroom is in grote delen van Europa voor de tweede keer in enkele dagen tijd onder de nul euro per kilowattuur gezakt. Dat komt door een overvloed aan energie gegenereerd door zonnepanelen.
Prijs van stroom in Europa daalde weer onder nul door overschot zonne-energie

Waarom is dit belangrijk?
Prijzen die energieleveranciers en grootverbruikers betalen, zakten voor de tweede keer op enkele dagen tijd onder de nul. Het gaat om de zogenaamde ‘day ahead’-prijs, de prijs die wordt betaald voor stroom die de dag nadien wordt geleverd. Wanneer de prijs van stroom onder de nul zakt door een overaanbod, krijgen afnemers juist geld terug wanneer zij stroom verbruiken.In het nieuws: De groothandelprijs voor elektriciteit in Duitsland, de grootste elektriciteitsmarkt in Europa, is vanmiddag tussen 13.00 en 15.00 gezakt tot onder de nul euro per kilowattuur (kWh), blijkt uit data van elektriciteitsbeurs Epex Spot.
- Ook tijdens het weekend daalde de prijs onder die opmerkelijke grens. Daardoor daalde ook in België de groothandelsprijs van elektriciteit tot onder de nul.
- Negatieve prijzen komen wel vaker voor tijdens de weekends en feestdagen, omdat de vraag dan lager ligt. Dat de prijs nu ook doorheen de werkweek onder de nul daalt, is opmerkelijk.
- Dat heeft allemaal te maken met het warme weer en de steeds grotere hoeveelheid elektriciteit die met zonnepanelen wordt opgewekt. Vorig jaar werd een recordhoeveelheid geïnstalleerd binnen de EU, een record dat dit jaar naar verwachting weer zal sneuvelen.
- Analisten verwachten dat de elektriciteitsprijs de komende maanden vaker onder de nul zal duiken. Andreas Gandolfo van BloombergNEF zal “dit nog gebeuren gedurende de hele maand (juli, red.) en augustus”.
De race naar hernieuwbaarheid
Genoteerd: Europa is koortsachtig zonnepanelen en windmolens aan het installeren. Vorig jaar werd in de EU maar liefst 41,4 gigawatt (GW) aan zonnecapaciteit geïnstalleerd, 50 procent meer dan in 2021.
- Dit jaar zal volgens onderzoek van grootbank HSBC zelfs zo’n 60 GW geïnstalleerd worden. Vorig jaar vermeldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) al dat de EU dit jaar 60 GW aan zonne-energiecapaciteit moet installeren om te compenseren voor weggevallen Russisch aardgas.
- Ook werd er zo’n 19 GW aan wind geïnstalleerd in Europa, waarvan 16 GW in de EU-landen. Ook dat is een record. De daling is minder fors dan bij zonnekracht: er werd in 2022 een stijging van 4 procent opgetekend tegenover het jaar ervoor.
- Vorig jaar werd voor het eerst meer elektriciteit geproduceerd in de EU uit wind en zon samen dan uit andere bronnen. Dat bleek uit een studie van denktank Ember. De twee bronnen produceerden in 2022 samen 22,3 procent van de elektriciteit binnen de Unie, tegenover 19,9 procent afkomstig uit aardgas, 16 procent uit steenkool en 21,9 procent uit kernenergie.