Het Europese verwarmingsseizoen, de periode tussen begin oktober en eind maart waarin aardgas nodig is om gebouwen te verwarmen, gaat bijna van start. Dit jaar lijkt het erop dat een crisissituatie zoals in 2022 vermeden kan worden.
Tweemaal goed nieuws op de aardgasmarkt, net voordat het verwarmingsseizoen eraan komt

Waarom is dit belangrijk?
De aardgasmarkt in Europa is behoorlijk volatiel sinds het Oude Continent fors minder van het goedje importeert uit Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar leidde dat tot ongezien hoge prijzen, die de inflatie een duwtje in de rug gaven en huishoudens en bedrijven het leven zuur maakten. Maar door een reeks maatregelen en de nodige dosis geluk slaagde Europa erin om de winter door te komen. Dit jaar lijkt de situatie iets rooskleuriger.De essentie: De Europese gasvoorraden zijn momenteel voor 94 procent gevuld. Intussen is de prijs van aardgasfutures op de toonaangevende Nederlandse TTF-markt gezakt naar zo’n 36 euro per megawattuur (MWh), een prijs die exact een jaar geleden vijf keer zo hoog lag. De daling kan verklaard worden door goed nieuws uit Australië aan de andere kant van de wereld, maar ook uit onze eigen achtertuin Noorwegen.
- Eerst en vooral is er de situatie in Australië, een van de grootste LNG-exporteurs op aarde. Nadat in augustus al een grootschalige staking werd vermeden bij de faciliteit North West Shelf, leek het er even op dat de gasprijs zou stabiliseren. Maar vakbonden bij twee andere grote Australische LNG-faciliteiten van Chevron legden begin september alsnog het werk neer, waardoor TTF-futures deze maand zo’n 20 procent stegen.
- Volgens persagentschap Bloomberg staan de vakbonden en het bedrijf nu op het punt om een overeenkomst te sluiten, bemiddeld door de Fair Work Commission, de arbeidsrechtbank in Australië. De staking zou potentieel deze week al tot een einde kunnen komen. De faciliteiten van Chevron zijn samen goed voor zo’n 7 procent van de wereldwijde LNG-export.
- Ook dichter bij huis, in Noorwegen, raakt een groot probleem opgelost. Deze zomer steeg de prijs van aardgas in Europa fors nadat onderhoudswerken bij Noorse aardgasfaciliteiten langer duurden dan verwacht. Noorwegen is de grootste exporteur via pijpleiding naar Europa sinds Rusland de gaskraan grotendeels dichtdraaide.
- Volgens netbeheerder Gassco AS begint de productie bij het Trollveld, het grootste olie- en gasveld van Noorwegen, stilaan terug op gang te komen. De uitbater van Troll, Equinor, vertelde woensdag aan Reuters dat de productie “de komende dagen” weer op volle toeren zal draaien.
Vergelijking met vorig jaar
Ook genoteerd: Hoewel de prijs van aardgas gezakt is, blijft de vraag naar het goedje relatief laag.
- Vooral op industrieel vlak hebben bedrijven het voorbije jaar klappen moeten incasseren, vertelt gasanalist Gergely Molnar van het Internationaal Energieagentschap (IEA) aan Bloomberg. Daar komt nog eens bovenop dat EU-landen vrijwillig hun verbruik terug zullen dringen, net als vorig jaar, met minstens 15 procent.
- Intussen is de voorraad in Europa voor zo’n 94 procent gevuld op moment van schrijven. Daardoor lijkt het erop dat Europa de winter makkelijker zal doorkomen dan vorig jaar. Dat kan zelfs indien de winter koud wordt en het Oude Continent moet concurreren met China, waar de vraag lijkt te stijgen naarmate de economie recupereert.
- Vorig jaar was dat niet het geval en kon Europa gebruikmaken van een lage Chinese vraag en warm winterweer om de verwarmingsperiode heelhuids door te komen.
(nd)