President Zelenski dringt niet langer aan op NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne: “Ik ben allang afgekoeld wat deze kwestie betreft”

Oekraïens president Volodimir Zelenski zei in een interview met ABC News dat hij niet langer aandringt op het NAVO-lidmaatschap voor zijn land. Ook zei hij open te staan voor een “compromis” over de status van Donetsk en Loehansk, twee pro-Russische, in Oost-Oekraïne gelegen gebieden. Die regio’s erkende Russisch autocraat Vladimir Poetin als onafhankelijk voor hij Oekraïne op 24 februari binnenviel.

Waarom is dit belangrijk?

De mogelijkheid dat Oekraïne tot de NAVO toetrad, was een van de redenen die Poetin opgaf om zijn pro-westerse buurland binnen te vallen.

“Ik ben allang afgekoeld wat deze kwestie betreft, nadat we begrepen hadden dat (…) de NAVO niet bereid is om Oekraïne te aanvaarden”, aldus Zelenski in een interview dat maandagavond werd uitgezonden op het Amerikaanse ABC News en werd opgepikt door persagentschap AFP. “Het bondgenootschap is bang voor controversiële dingen, en een confrontatie met Rusland”, klonk het nog.

Nog verwijzend naar het NAVO-lidmaatschap, zei Zelenski via een tolk dat hij geen president wil zijn van een “land dat op zijn knieën om iets smeekt”.

Bescherming tegen de Sovjet-Unie

Rusland ziet de uitbreiding van de NAVO, de transatlantische alliantie die aan het begin van de Koude Oorlog werd opgericht om Europa te beschermen tegen de Sovjet-Unie, als een bedreiging.

De laatste jaren is de alliantie steeds verder naar het oosten uitgebreid, met landen uit het voormalige Sovjetblok – tot grote woede van het Kremlin. Intussen strekken NAVO-troepen zich uit van de Baltische republieken in het noorden, tot Roemenië in het zuiden.

Dialoog

Kort voordat hij de wereld schokte door de invasie van Oekraïne te gelasten, erkende Poetin twee separatistische pro-Russische “republieken” in Oost-Oekraïne – Donetsk en Loehansk, die al sinds 2014 in oorlog zijn met Kiev – als onafhankelijk. Poetin wil nu dat ook Oekraïne hen als soeverein en onafhankelijk erkent.

Toen ABC hem vroeg naar deze Russische eis, zei Zelenski dat hij open stond voor dialoog. “Ik heb het over veiligheidsgaranties”, wierp hij op. Hij stipte aan dat deze twee gebieden “door niemand anders dan Rusland zijn erkend, deze pseudo-republieken. Maar we kunnen discussiëren en een compromis vinden over hoe deze gebieden verder zullen leven.”

Een andere eis van Rusland is dat de Krim, een door Poetin geannexeerd schiereiland in de Zwarte Zee, officieel erkend wordt door Oekraïne als Russisch grondgebied. Betreffende de Krim, en nog eens refererend aan Donetsk en Loehansk, wees Zelenski erop dat “het moeilijker is dan ze alleen maar te erkennen”. De Oekraïense president beklemtoonde nogmaals de noodzaak van een dialoog met Poetin.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.