Hoe de oorlog in Oekraïne een van de slechtste leerlingen van de NAVO radicaal van koers doet veranderen

De Duitse regering zal haar defensiebudget fors de hoogte in duwen. Scholz is zelfs bereid meer dan 2 procent van het bbp aan defensie te besteden, dat is de investeringsnorm die de NAVO van zijn leden vraagt. Duitsland gold jarenlang als een pacifistische dwarsligger binnen het bondgenootschap. De oorlog in Oekraïne lijkt dat nu te veranderen.

“We zullen meer moeten investeren in de veiligheid van ons land om onze vrijheid en democratie te verdedigen”, zei Duits bondskanselier Olaf Scholz zondag voor de Bondsdag. De sociaaldemocraat kondigde een investeringspakket voor defensie aan van 100 miljard euro. Dat geld wordt vrijgemaakt uit de begroting van 2022.

Ook via Twitter verdedigt Scholz de forse uitbreiding van het budget: “We moeten oorlogsstokers zoals Poetin stoppen. Dat vereist je eigen kracht. We willen de Bundeswehr (Duitse leger, red.) uitrusten met moderne apparatuur en daarvoor gebruiken we meer dan 2 procent van onze economische output. Ja, we willen en zullen onze vrijheid en onze welvaart veiligstellen!”

Breuk met verleden van onderfinanciering

Hoewel Duitsland in absolute cijfers een van de grootste defensiebudgetten heeft van alle dertig NAVO-leden, waren de Duitse financiële inspanningen in verhouding met het totale bbp ondermaats. Zo’n 1,53 procent van het Duitse bbp ging naar defensie. Duitsland was dus lid van de groep landen die de NAVO-normen niet halen.

Sinds 2014 vraagt de Verdragsorganisatie van alle lidstaten om minstens 2 procent van het bbp aan defensie te besteden. In 2021 beantwoordde slechts een derde van alle NAVO-leden aan die norm. Griekenland (3,82 procent), de Verenigde Staten (3,52 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,79 procent) zijn de drie toppers wat die norm betreft. De landen die het kleinste aandeel aan defensie besteden zijn België (1,12 procent), Spanje (1,02 procent) en Luxemburg (0,57 procent).

De 100 miljard die Scholz in 2022 voor defensie voorziet is een forse stijging in vergelijking met de 43 miljard euro die in 2021 was begroot. Door de magere input van middelen, was er in het verleden regelmatig kritiek op Duitsland. Als economische grootmacht en Europees grootgewicht zou het land niet voldoende aandacht besteden aan defensie. Het Duitse leger was volgens critici jarenlang ondergefinancierd en oubollig. De Russische agressie in Oekraïne heeft Scholz blijkbaar wakker geschud.

Meer