President Kirgizië stapt op na politieke chaos

Sooronbay Jeenbekov, president van Kirgizië geeft zijn ontslag. Hij doet dit na aanhoudende rellen sinds de omstreden parlementsverkiezingen van twee weken geleden.

‘Ik klamp me niet vast aan de macht. Ik wil niet de geschiedenis ingaan als de president die op zijn eigen bevolking schoot. Daarom zet ik dan ook een stap opzij’, aldus de president.

Bestorming parlements- en regeringsgebouw

De president ligt al sinds 4 oktober onder vuur door een omstreden verkiezingsuitslag die door de kiesraad nietig is verklaard. Sindsdien zijn er protesten gaande waarbij demonstranten het ontslag van de president eiste. De betogers hebben onder meer het parlements- en regeringsgebouw ingenomen.

Tijdens de betogingen zijn ruim zeshonderd mensen gewond geraakt en is één persoon overleden. De president kondigde de noodtoestand af, maar het geweld bleef duren.

Jeenbekov hoopt dat na zijn ontslag de rust zal terugkeren naar het land. ‘Voor mij staan de vrede in Kirgizië, de integriteit van het land, de eenheid van ons volk en de rust in de samenleving voorop’, aldus Jeenbekov.

Kirgizië heeft een geschiedenis van politieke instabiliteit. Twee presidenten zijn in de afgelopen 15 jaar door opstanden ten val gebracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20