Premier Nieuw-Zeeland: ‘Vierdaagse werkweek moet onze economie extra push geven’

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, zegt dat een vierdaagse werkweek een belangrijke motor voor de heropstart van de economie kan betekenen na de coronacrisis.

Tijdens een Facebook Live op maandag zegt Ardern dat de toeristische sector in het land sterk lijdt onder de crisis. De vierdaagse werkweek is voor haar een ideale oplossing omdat mensen zo sneller in eigen land zullen reizen.

Binnenlands reizen

‘De vraag voor mij is: hoe kunnen we Kiwi’s aanmoedigen om buiten te komen en een paar van de mooiste plaatsen in ons land laten bezoeken’, klinkt het.

Ardern zal het idee niet in wetgeving gieten, maar moedigt werkgevers wel aan om het in praktijk om te zetten. Dat zou de Nieuw-Zeelandse economie een duwtje in de rug kunnen geven na corona, denkt de premier.

‘Ik hoor veel mensen suggereren dat we een vierdaagse werkweek moeten installeren. Uiteindelijk is dat een kwestie tussen werknemers en werkgevers’, zegt Ardern.

Werkgevers

‘Ik wil mensen dan ook aanmoedigen om erover na te denken als je een werknemer bent en het mogelijk is. Denk eraan: is dit iets dat zou werken voor uw werkomgeving? Want het zou zeker helpen om het toerisme in ons eigen land een duwtje in de rug te geven.’

Toerisme is een vitale sector voor Nieuw-Zeeland. In 2019 was de industrie goed voor 6 procent van het GDP. 1 op de 8 Nieuw-Zeelanders werkt in de toeristische sector.

Economie geraakt

De economie van Nieuw-Zeeland verwacht echter een krimp van meer dan 20 procent in de periode tussen mei en augustus.

Nieuw-Zeeland geldt als een schoolvoorbeeld voor hoe het land is omgegaan met de coronacrisis. Na analyse van de cijfers ging het land onmiddellijk in lockdown en mochten de bewoners enkele weken lang niet meer buiten. Geholpen door de geografie en beperkte bevolkingsdichtheid wist het land snel voorbij de pandemie te geraken.

Lees meer:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.