Nieuw-Zeelandse ministers schrappen vrijwillig 20 procent van hun loon

De volgende zes maanden leveren Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, en haar ministers 20 procent van hun loon in. Ze doen dat ‘uit solidariteit met wie getroffen is door de coronacrisis’.

Het idee komt uit de koker van premier Jacinda Ardern. Ze vindt het belangrijk dat de bestbetaalde politici ‘leiderschap en solidariteit’ tonen. In het bijzonder is dat belangrijk voor zorgpersoneel in de frontlinie en mensen die het leven lieten als gevolg van een besmetting, klinkt het. ‘Als er ooit een tijd kwam om de kloof tussen groepen en mensen te dichten, dan is dat nu zeker het geval’, motiveert Ardern de beslissing.

In totaal zal de Nieuw-Zeelandse premier haar jaarsalaris met 43.203 euro zien verminderen. De gewone ministers verliezen 24.672 euro op jaarbasis. Ook de hoogste ambtenaar van de overheidsdienst voor Volksgezondheid en de oppositieleider laten weten dat ze een tijdelijke loonsverlaging aanvaarden.

Negen overlijdens

Erg zwaar is Nieuw-Zeeland overigens niet getroffen door het nieuwe coronavirus. Dinsdag stond de teller op negen overlijdens en 1.366 besmettingen met Covid-19. Wel is het land al drie weken in een stevige lockdown: niemand mag het huis verlaten, behalve voor wat frisse lucht of noodzakelijke aankopen. 1,5 miljoen mensen doen een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid.

De economische klap voor Nieuw-Zeeland zal wél groot zijn. Het Internationaal Monetair Fonds raamt de krimp van de economie dit jaar op 7,2 procent. Het nieuwe rapport, waarin België ook aan bod komt, heeft het over de grootste economische krimp buiten Europa, na het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Later deze week komt de regering van Nieuw-Zeeland met een omvangrijk stimuluspakket.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20