Nieuw-Zeeland is beste land ter wereld om zaken te doen

Nieuw-Zeeland is volgens een rapport van de Wereldbank het land waar handel drijven het makkelijkst gaat. Dat is al het vierde jaar op rij. Arabische landen maakten een opmars in de rangschikking, terwijl de situatie in Latijns-Amerika fel verslechtert.

Nieuw-Zeeland gaat in de ranglijst Singapore, Hongkong, Denemarken en Zuid-Korea vooraf. Daarna volgen de Verenigde Staten, Georgië, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden.

Golfregio

De sterkste vooruitgang werd het voorbije jaar echter geboekt in Saudi-Arabië, Jordanië, Togo, Bahrein, Tadzjikistan, Pakistan, Koeweit, China, India en Nigeria. Onder meer Saudi-Arabië en Jordanië hebben volgens het rapport belangrijke inspanningen gedaan om hun economie te diversifiëren.

‘Saudi-Arabië heeft de administratieve afwikkeling van handelstransacties gevoelig vereenvoudigd, terwijl ook aan een grotere juridische zekerheid is gewerkt,’ aldus het rapport. ‘Tevens kregen minderheidsaandeelhouders een betere bescherming aangeboden. Het land nam bovendien initiatieven om meer vrouwen naar de arbeidsmarkt te brengen.’

‘Er is in de Golfregio een beweging merkbaar zoals in het verleden nooit is gebeurd,’ zegt Simeon Djankov, onderzoeksdirecteur bij de Wereldbank. ‘Iedereen lijkt overtuigd van de voordelen van een diversifiëring van de economie. Dat is wellicht de reden waarom al deze hervormingen nu plaatsgrijpen.’

Toen de betrokken regeringen twee tot drie jaar geleden aan die hervormingen begonnen te werken, was er op de oliemarkten een compleet gebrek aan stabiliteit.

China

Het rapport geeft verder aan dat China van een 46ste naar een 31ste plaats is opgeklommen. Die vooruitgang is toe te schrijven aan binnenlandse hervormingen die door het handelsconflict met de Verenigde Staten werden geïnspireerd.

In Latijns-Amerika was er daarentegen sprake van een opmerkelijke terugval. ‘Voor het tweede jaar op rij heeft Mexico geen enkele verbetering kunnen melden. Ook in Argentinië en Chili is de situatie achteruitgegaan.’

België is terug te vinden op een 46ste plaats.

Helemaal onderaan staat Somalië, vooraf gegaan door Libië, Jemen, Venezuela en Eritrea.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20