Premier Bart De Wever (N-VA) heeft in het parlement meer uitleg gegeven over de plannen van de federale regering voor de financiering van defensie. Daar is jaarlijks 4 miljard euro extra voor nodig om de NAVO-norm te halen. Over waar dat geld vandaan moet komen, bestaat er nog veel onduidelijkheid.
Key Takeaways
- Premier Bart De Wever (N-VA) blijft ervan overtuigd dat er een structurele financiering zal gevonden worden voor de extra defensie-uitgaven die de federale regering wil doen.
- Voorlopig is er wel nog maar een akkoord voor een deel van dat geld.
- “Het wordt jaar na jaar een moeilijke opdracht om het geld te vinden”, zegt de premier daarover.
Twee weken geleden bereikte de federale regering een Paasakkoord. Daarbij hoorde onder andere de definitieve bevestiging om dit jaar 3,9 miljard euro extra te investeren in defensie. Daarmee stijgen de militaire uitgaven eindelijk tot het door de NAVO gevraagde minimum van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook de komende jaren is er telkens zo’n 4 miljard euro meer nodig dan oorspronkelijk beoogd.
Gezonde begroting
De Europese Commissie liet eerder al weten dat lidstaten een deel van hun extra investeringen voor defensie buiten de begroting mogen houden. De regering-De Wever wil echter de staatsschuld niet verder doen oplopen na de lange poging om te besparen in ons land.
Daarom is er sinds enige tijd een zoektocht bezig naar de nodige miljarden. Over waar dat geld vandaan moet komen, bestaat er wel wat onenigheid tussen de regeringspartijen.
“De bedoeling is om daar een structurele financiering van te maken. Een gezonde begroting blijft de absolute prioriteit”, zei Bart De Wever daarover in de Kamer, via De Standaard. Die uitspraak viel in de regering al vaker te horen, maar voorlopig lijkt die wel nog niet helemaal omgezet naar de praktijk. De inkomsten waarover een akkoord bestaat zijn allemaal tijdelijk of onzeker.
“Moeilijke opdracht”
Zo wil België tot 2025 jaarlijks 1,2 miljard euro halen van Euroclear, het financiële bedrijf dat Russische tegoeden bevriest. België zal belastingen heffen op de winst die op dat bevroren geld wordt gemaakt. Als de situatie in Oekraïne verandert, kan deze inkomstenbron wel snel opdrogen.
Daarnaast wordt er zowel dit jaar als volgend jaar 500 miljoen euro dividend gevraagd van staatsbank Belfius. “Er is daarover natuurlijk informeel overleg geweest. Belfius heeft ons gegarandeerd dat het half miljard geen probleem is”, zegt De Wever daarover. Volgens verschillende berichten is de bank zelf wel allerminst tevreden over die vraag.
Waar de rest van het extra geld voor defensie vandaan moet komen, blijft een raadsel. “De defensietabel is een opdrachtentabel. Het wordt jaar na jaar een moeilijke opdracht om het geld te vinden. Iedereen in de regering heeft zijn eigen visie over waar het geld gezocht moet worden”, zegt De Wever. Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) zou een van de komende weken met meer details komen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!