Post-brexit: genbewerking van voedsel binnenkort in Engeland?

De Britse regering heeft een openbare raadpleging gelanceerd om de huidige strenge EU-regels voor genbewerking in Engeland eventueel te wijzigen.

Volgens het Britse ministerie van Milieu, Voedselvoorziening en Plattelandszaken zou een versoepeling van de huidige strenge EU-regels die het sleutelen aan het DNA van organismen zoals gewassen en vee bijna onmogelijk maken, de consumenten en de landbouwers in Engeland grote voordelen opleveren. Genbewerking zou niet alleen gezonder voedsel en beter dierenwelzijn kunnen garanderen, maar zou ook beter voor het milieu zijn. 

Hoewel de EU het gebruik van genetisch gemodificeerd voedsel en genbewerking niet verbiedt, is het goedkeuringsproces zo streng dat er momenteel slechts één genetisch bewerkt gewas, maïs bestendig tegen ongedierte, commercieel kan worden geteeld. Na de brexit hebben Britse landbouworganisaties zoals de National Farmers’ Union bijgevolg gelobbyd voor een soepelere aanpak.

Kritiek milieu- en dierenrechtenorganisaties

De stap richting van het mogelijk maken van genbewerking in Engeland valt echter niet in goede aarde bij sommige dierenrechtenorganisaties die zich zorgen maken dat de technologie eerder gebruikt zou kunnen worden om de snelle groei van de dieren te bevorderen, in plaats van hun gezondheid en welzijn. 

Ook verschillende milieuorganisaties hebben in het verleden al campagne gevoerd tegen genbewerkingstechnieken. Zo zei Greenpeace vorig jaar dat ‘de langetermijneffecten op de gezondheid en het milieu van genetisch gemodificeerde gewassen die zijn ontwikkeld met behulp van genbewerking nog niet zijn getest’. 

Genbewerking vs. genetische modificatie

Bij genbewerking kunnen wetenschappers precieze wijzigingen in het DNA van planten en dieren aanbrengen om verandering teweeg te brengen die voorheen niet mogelijk waren. Dat is echter een ander proces dan genetische modificatie, waarbij een stukje DNA van het ene organisme overgebracht wordt naar een ander organisme.

George Eustice, de Britse minister van Milieu, zei: ‘Genoombewerking heeft de mogelijkheid om de genetische hulpbronnen die Moeder Natuur heeft geleverd te benutten, om de uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Dit omvat het kweken van gewassen die beter presteren, het verminderen van de kosten voor de boeren en de gevolgen voor het milieu, en het helpt ons aan te passen aan de uitdagingen van de klimaatverandering’.

Lees ook:

Meer