Europa heeft meer gas in reserve dan de meest optimistische ramingen van het afgelopen najaar. Misschien zelfs genoeg om de reserves zonder problemen opnieuw te vullen.
Positief signaal voor de volgende winter: er is misschien genoeg gas om de Europese reserves deze zomer te vullen

Waarom is dit belangrijk?
Sommige analisten maken zich zorgen over de impact van de komende winter op de Europese energiebevoorrading. Nu de Russische gasleveringen tot bijna nul zijn gereduceerd, verwachten zij dat de reserves minder vol zullen zijn dan in 2022. Dat zou de prijzen opnieuw de hoogte kunnen injagen.In het nieuws: De Europese gasreserves zijn voor het eerst deze winter voor minder dan 80 procent gevuld.
Een recordvoorraden gas in Europa
De cijfers: Nog nooit waren de gasvoorraden zo goed gevuld.
- Dit is de eerste keer dat deze drempel zo laat in de winter wordt overschreden. Met 77,81 procent op 22 januari ligt het niveau zelfs hoger dan in de referentieperiode (2017 tot 2021), volgens gegevens van Thierry Bros, energiedeskundige en hoogleraar aan de PSL Research University, een universiteit in Parijs.
- Een jaar geleden waren de gasvoorraden slechts voor 42 procent gevuld, in een context van minder gasleveringen, midden in het post-pandemische herstel. Een situatie die toen heeft bijgedragen aan de forse toename van de inflatie, vanaf de zomer van 2021.
- “Het recordniveau zal van pas komen tijdens het injectieseizoen, aangezien we slechts minder dan 40 procent van onze capaciteit hoeven te vullen, tegenover 70 procent vorig jaar (d.w.z. 30 miljard kubieke meter minder gas)”, merkt Thierry Bros op Twitter op.
- Het niveau mag begin april (wanneer het vullen gewoonlijk begint) niet onder de 60 procent zakken.
Is het gevaar geweken?
De essentie: mooie vooruitzichten wat de gasbevoorrading betreft.
- 30 miljard kubieke meter is precies de hoeveelheid die we volgens IEA-voorzitter Fatih Birol tekort komen voor de komende winter.
- Uit zijn berekeningen, ongeveer een maand geleden, bleek dat er in 2022 60 miljard kubieke meter Russisch gas aanwezig was in de Europese gasreserves. Dit jaar zal dat cijfer zakken tot 0. Slechts de helft daarvan, oftewel 30 miljard kubieke meter, kon bij andere leveranciers worden gevonden of worden bespaard.
- Conclusie: Doordat de reserves nu nog goed gevuld hebben, moeten we niet op zoek gaan naar de overige 30 miljard kubieke meter gas. De grote vrees van veel waarnemers, namelijk dat er tijdens de vulperiode voor de winter van 2023-24 niet genoeg gas wordt gevonden, komt misschien niet uit.
- De voorbije vier weken – tussen de diagnoses van Birol en Bros – was er niet echt sprake van een strenge winter in Europa, waardoor het niveau van de gasvoorraden steeg tot een ongekend niveau voor dit seizoen.
- Nog meer goed nieuws: in Duitsland, de grootste verbruiker van het continent, zijn de afgelopen weken drie nieuwe terminals voor de aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG) in gebruik genomen.
- Maar het blijft belangrijk om te letten op ons energieverbruik, herhalen de deskundigen regelmatig.
Het weer, China en het wereldwijde aanbod
Vooruitblik: Er zijn nog enkele onzekerheden.
- Om te beginnen blijft het weer een onzekere factor. De winter is nog niet voorbij. Een koudegolf in februari of maart kan ertoe leiden dat consumenten alsnog veel gas verbruiken. Dat was de afgelopen dagen het geval, want de temperaturen zijn even gedaald. Verwacht wordt dat die tegen het eind van de week opnieuw zullen stijgen, althans in België.
- Hoe dan ook hebben de lagere temperaturen niet geleid tot een stijging van de Europese gasprijs. Die schommelt rond 60 euro per megawattuur.
- Voorts is het afwachten wat de impact van de heropening van de Chinese economie op de energievraag zal zijn. China heeft na drie jaar het strikte “Zero COVID”-beleid losgelaten. Voorlopig zijn de gevolgen van die ingrijpende beslissing nog niet voelbaar op de LNG-markt.
- De gasprijs ligt wel nog hoger dan het voorbije decennium (2010-2020). Toen schommelde de prijs tussen 10 en 20 euro per megawattuur. Maar Nick Dell’Osso, CEO van de derde grootste onafhankelijke gasproducent in de VS, Chesapeake Energy, vindt dat er nu te veel gas op de markt is. Het resultaat: de prijzen dalen. “De oplossing om de prijzen hoog te houden is het aanbod te verminderen. Dat moet een gascrisis vermijden”, zo luidt de conclusie.
(ns/lb)