Port of Antwerp leidt consortium om Europese havens te vergroenen

De Antwerpse haven staat aan het hoofd van een internationaal consortium dat de Europese havens wil vergroenen. Dat meldt Port of Antwerp donderdag. Het ‘PIONEERS’-project krijgt een Europese subsidie van 25 miljoen euro om oplossingen tegen broeikasgasemissies uit te werken.

PIONEERS bestaat uit 46 partners met onder meer havenbedrijven, terminalexploitanten, transporteurs en overheidsinstellingen. De groep diende 19 demonstratieprojecten in voor een Horizon 2020-subsidie van de Europese Commissie.

Pioniershaven

De projecten hebben als doel om de broeikasgasemissies in de havens terug te brengen, door bijvoorbeeld elektrische voertuigen in te zetten, gebouwen en verwarmingsnetwerken aan te passen, circulair bouwen in te zetten bij infrastructuurwerken en digitale platformen op te zetten om de modal shift te bevorderen. Port of Antwerp treedt op als pioniershaven in het project, dat 25 miljoen euro binnenhaalde.

In Antwerpen zullen de meeste demonstratieprojecten uitgewerkt worden om te tonen hoe een ‘green port’ eruitziet. ‘Port of Antwerp streeft ernaar de eerste wereldhaven te zijn die economie, mens en klimaat met elkaar verzoent’, zegt CEO Jacques Vandermeiren. ‘Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten we nu actie ondernemen. PIONEERS bewijst hoe Port of Antwerp samen met een breed netwerk van belanghebbenden pionierswerk verricht om ons doel te bereiken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20