Sportclubs draaischijf voor witwassen zwart geld Antwerpse drugsmaffia?

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever denkt dat ook sommige politici in de stad stilaan maar zeker en vaak onbewust in het web van de drugsmaffia verstrikt raken.

“Die beïnvloeding [van politici door de Antwerpse drugsmaffia] is subtieler dan ze lijkt. Mensen stellen zich daar misdaadfilms bij voor en mensen die dan gaan eten met misdadigers, maar zo werkt dat uiteraard niet. Het gaat over lieden die bijvoorbeeld een sportclub opstarten en daar heel wat leden inschrijven die niet bestaan. Op die manier wordt geld witgewassen. Ondertussen doen ze ook goed werk voor de leden die er dan wel zijn en zo worden ze respectabel. Dat wordt op zijn beurt electoraal interessant, want ze kunnen op die manier ook stemmen aanbrengen. Zo komen ze dan dichter en dichterbij bijvoorbeeld gemeenteraadsleden en politieke partijen, die zich daar niet altijd van bewust zijn.”

“Marokkaanse clans rond de Turnhoutsebaan”

Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever gezegd in een gesprek net VTM Nieuws. Eerder maandag was in de Nederlandse Volkskrant een interview met De Wever verschenen, waarin hij waarschuwt voor drugsgeld dat in de Antwerpse politiek infiltreert. “Ik probeer mensen duidelijk te maken dat ze op de duur in een stad gaan wakker worden waar de achterkanten de voorkant in de schaduw plaatsen. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is”, aldus de burgemeester. Hij verwijst daarbij naar Marokkaanse clans die actief zijn rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout en die de cannabishandel hebben ingeruild voor cocaïnehandel.

Nog volgens De Wever kan een parallel getrokken worden met Nederland, waar uit onderzoek is gebleken dat 1 op elke 6 raadsleden een klik verwijderd is van de georganiseerde misdaad.  “Ik ga er mij niet over uitspreken of dat in Antwerpen ook het geval is, maar eigenlijk leidt dit geen twijfel als je ziet hoeveel geld er is.”


© Unsplash/ Jannes Van den wouwer

Helft van de Europese cocaïne-aanvoer passeert via de Antwerpse haven

De helft van de Europese cocaïne-aanvoer passeert via de Antwerpse haven en het zwart geld dat daarmee wordt verdiend zoekt een weg naar de economie, verenigingen en ook het bestuur. Dat de cocaïnehandel in Antwerpen floreert mag blijken uit het aantal inbeslagnames in de Antwerpse haven dat de voorbije 4 jaar meer dan vertienvoudigd is van 4.000 naar 41.000 kilo.

Maar  vanuit politieke hoek is er veel kritiek op de uitspraken van De Wever. Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels daagt De Wever uit met zijn informatie naar het gerecht te stappen als hij echt weet heeft van feiten. Ook bij coalitiepartner OpenVLD zegt kopstuk Philippe De Backer dat er geen weet is van ‘politieke invloed’ door de drugsmaffia en dat De Wever ‘aan sfeerschepperij’ doet.

Volgens Vlaams Belang geeft De Wever zichzelf dan weer een ‘attest van onbekwaamheid’. Zo zegt Filip Dewinter dat ‘de burgemeester toegeeft dat de haven meer dan ooit een zeef is waar de grote haaien door zwemmen, eerder dan dat hij de zaken onder controle heeft’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20